Alergije kod pasa mogu biti veliki problem

alergije kod pasa

Alergije kod pasa postaju sve češći problem među vlasnicima kućnih ljubimaca. Baš kao i ljudi, psi mogu razviti alergijske reakcije na različite tvari u okolini, hrani ili kontaktu s drugim životinjama. Prva vrsta su alergije na hranu za pse, koje mogu uzrokovati različite reakcije poput svrbeža, gastrointestinalnih smetnji ili kožnih problema. Zatim, tu su i alergije na ubode insekata, posebno krpelje ili buhe, koje mogu izazvati lokalne ili sistemske reakcije. 

Treća vrsta su atopijske alergije, koje su povezane s inhaliranim alergenima poput peludi, prašine ili plijesni, te često uzrokuju svrbež, crvenilo kože i upalu. U ovom članku istražit ćemo ove tri glavne vrste alergija kod pasa, simptome koji ih prate te kako ih prepoznati i upravljati kako bi naši psi imali udobniji i zdraviji život.

Što su zapravo alergije kod pasa

Alergije su imunološke reakcije tijela na tvari koje se smatraju stranim i potencijalno štetnim. Kada pas dođe u kontakt s alergenom, imunološki sustav reagira proizvodnjom antitijela koja uzrokuju simptome alergije. Prepoznavanje alergije kod pasa važno je za pružanje odgovarajuće skrbi i olakšanje od simptoma. 

simptomi alergije kod pasa
Kod pasa je najčešći simptom povezan s alergijama svrbež kože, bilo lokaliziran (na jednom području) ili generaliziran (po cijelom tijelu). U drugim slučajevima, simptomi alergije kod pasa utječu na probavni sustav, što rezultira povraćanjem i proljevom.

Osim toga, veterinarsko savjetovanje i testiranje alergija mogu pomoći u identificiranju specifičnih alergena i pružanju ciljane terapije.

Kada je pas alergičan na hranu

Alergije kod pasa na hranu sve su češći problem među psima. Ove alergijske reakcije mogu se pojaviti kao odgovor na određene sastojke hrane za pse poput piletine, govedine, žitarica ili mliječnih proizvoda.

Pogledajte TOP 10 simptoma alergije na hranu i otkirte razloge zašto se vaš pas osjeća često loše. Hrana za pse igra ključnu ulogu u održavanju njihove dobrobiti i zdravlja.

Simptomi alergija na hranu mogu varirati od blagih, poput svrbeža i crvenila kože, do težih, kao što su povraćanje, proljev ili čak anafilaktički šok. Identificiranje alergena može biti izazovno, ali eliminacijskom dijetom ili testiranjem alergija kod veterinara može se utvrditi koje tvari treba izbjegavati u prehrani psa. 

Iz iste kategorije: