Proljev kod pasa je tegoba za psa i vlasnika

Proljev kod pasa je tegoba za psa

Psi su životinje koje ljudi najčešće biraju za kućne ljubimce iz više razloga. Psi su slatki, mazni, puni ljubavi i nježnosti, vesele se vlasnicima kada se vrate kući, tjeraju nas da se krećemo i šetamo i generalno, naši su najbolji prijatelji. 

Većina vlasnika želi najbolje za svog psa stoga se pse hrani najboljom hranom, dresira, vodi u salone na šišanje i sl. Međutim, imati psa nije uvijek jednostavno. Primjerice, kada se pas razboli, a posebice kada je riječ o proljevu kod pasa, ni vlasniku ni psu nije lako, ali na što zapravo ukazuje ovaj problem?

Uzroci proljeva kod pasa

Proljev kod pasa karakterizira mekana stolica koja može biti kratkotrajna pojava, ili se pak može događati kronično. Ako primijetite da vaš pas ima mekanu stolicu, važno je obratiti pozornost na druge potencijalne simptome, kao što su povraćanje, gubitak apetita ili povišena tjelesna temperatura. Najčešći uzroci pojave proljeva kod zdravih pasa su:

  • Stres
  • Nagla promjena prehrane
  • Konzumiranje pokvarene hrane ili smeća
  • Virusna ili bakterijska infekcija

Ako je vaš pas jako star, jako mlad ili ima određenu bolest, važno se odmah kada primijetite proljev javiti veterinaru kako bi vas savjetovao što dalje činiti. 

Vrste proljeva kod pasa

Ako ste već primijetili da vaš pas ima proljev, važno je proučiti o kakvoj se stolici radi kako biste tu informaciju mogli prenijeti veterinaru ukoliko je potrebno. Pas može imati vodenasti proljev čiji uzrok može biti stres ili neka infekcija, ali ako u proljevu kod psa primijetite bijele točkice, možete biti sigurni da se radi o parazitskoj infekciji. 

Proljev kod štenaca je ozbiljan problem. Odmah ih odvedite veterinaru.

Također, pas može imati i sluzavi proljev koji također upućuje na prisustvo parazita. Ako je riječ o krvavom ili crnom proljevu, važno je svog psa odmah odvesti kod veterinara, jer on može biti znak ozbiljnijih problema kao što je unutrašnje krvarenje. 

Kako pomoći svom psu 

Ukoliko nije riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu, proljev kod pasa najčešće prestaje nakon nekoliko dana kućne njege. Svom psu možete pomoći tako da mu dajete svježu vodu te tako da mu izbjegavate davati hranu između 12 i 24 sata. 

Proljev kod psa možete riješiti
Proljev kod psa možete riješiti tako da mu date svježu vodu i tako da mu izbjegavate davati hranu između 12 i 24 sata. Hranite ga rižom, jogurtom i hranom s proteinima i hranom namijenjenom umirivanju pobavnih problema.

Također, preporuča se hraniti psa rižinom vodom, rižom, jogurtom i hranom s proteinima, a postoji i posebna hrana za pse namijenjena umirivanju probavnih problema. Za više detalja oko prehrane u tom slučaju, nabjolje se obratiti veterinaru.

Iz iste kategorije: