Pseće buhe kao najdosadniji nametnici

pseće buhe

Svi vlasnici pasa žele najbolje za svoje dlakave prijatelje. Oko psa se nekada brinemo više nego oko nas samih. Vodimo ih u šetnje, hranimo ih, kupamo, igramo se s njima, dresiramo ih. Većina vlasnika pasa svjesni su da je pas velika sreća, ali i velika odgovornost. 

Svim psima, bez obzira na vrstu i veličinu, prijete mnoge vidljive i nevidljive opasnosti. Bez obzira na to koliko pazimo našeg psa, ne možemo ga uvijek od svega zaštititi. Jedan od najvećih nevidljivih opasnosti koje prijete psu su pseće buhe. One nisu neprijatelji samom psu, već i vlasniku, a nije ih se uvijek lako riješiti. 

Što su pseće buhe

Pseće buhe su mali nametnici, vanjski beskrilni paraziti, koji, kada uhvate priliku, rado obitavaju u krznu vašeg psa. Jako su otporne te se lako razmnožavaju, posebice ako se nalaze negdje gdje im odgovara klima i količina vlage. 

preparati odbit će pseće buhe
Postoji veliki broj sredstava koja nude trgovine za životinje i mogu pomoći vlasniku psa da se riješi psećih buha. Takvi preparati odbit će pseće buhe, ali spasit će vas i od dosadnih komaraca i krpelja. 

Pseće buhe, iako nemaju krila i ne mogu letjeti, imaju jako čvrste i snažne stražnje noge uz pomoć kojih mogu skočiti i do 200 puta više nego što su duge, što im omogućava da jednostavno prelaze s jednog ljubimca na drugog. Tijela su im prilagođena neprimjetnom kretanju kroz dlaku i kroz krzno te ih vlasnici pasa često ne primijete dok ne bude „prekasno“. 

Kako prepoznati buhe na psu

Kako ću znati ima li moj pas buhe?

Buhe su paraziti gotovo mikroskopske veličine koje je jako teško primijetiti. One se hrane sisanjem krvlju životinja, ali osim toga, ostavljaju na tijelu psa i svoj izmet. S obzirom na to da pseće buhe, kako bi sisale krv, trebaju ugristi psa, ugriz može izazvati nekoliko simptoma po kojim vlasnici pasa mogu prepoznati da je njihov ljubimac žrtva tih napasnika.

Kao buhe i proljev kod pasa je tegoba za psa i vlasnika, pa pročitajte članak na poveznici da znate kako postupiti u ovom slučaju.

Iz iste kategorije: