Na putu prema dole (Breaking Bad)

Kako naši mediji i velike TV kuće nikako da skupe hrabrost i otkupe neke velike svjetske hitove kada su u pitanju TV serije, te naše pučanstvo ostaje uskraćeno za neke od najboljih ostvarenja. Mislim, hajde baš da ne budemo cinični i priznamo da oni ipak ta prava otkupe, međutim, to su obično prava za emitovanje u nekim kasnim noćnim terminima koja su vam sigurno pogodna ako radite kao noćni čuvar ili portir i tu negdje oko 2:00 poslije pola noći počinje vaša omiljena serija. Drugi put, termini su pogodni za djecu. Sjetimo se samo emitovanja TV serije “Losti” na Novoj TV. Svjetski mega popularan hit emitovao se u 10:00 sati izjutra. Naravno tada oni koji ne rade noćnu smjenu vjerovatno se bave dnevnim poslovima.
gledamo-tv

Sličnu sudbinu doživjela je izvrsna serija “Breaking Bad” koja se kod nas emitovala pod nimalo izvrsnim prevodom “Kad tata poludi”. Na sreću tu su čari interneta, pa su svi oni koji ne mogu dočekati termin serije pogodan za kao što smo rekli noćne čuvare i ponekog vampira, ipak mogli da pogledaju ovu seriju. Međutim, takvo gledanje nekako remeti ono zadovoljstvo iščekivanja novih epizoda i satnica, te pomjeranja svih obaveza da se serija ipak pogleda. Pa onda ako u društvu još neko gleda istu seriju onda je zadovoljstvo kudikamo veće jer se tako može podijeliti doživljaj ili protumačiti neki dio – onako uz kaficu ili pivo.

Ovu seriju većina poznanika pratila je tako što ju je skinula sa neta. I svi smo nekako mogu reći potonuli tj poput malo sretnijeg prevoda krenuli “na put prema dole”. A evo i zašto. Četiri sezone od kojih je teško izabrati bolju teško je prestati gledati pogotvo kada ih sve imate pred sobom. To su sati i sati zabave koji jednostavno odnesu svo slobodno vrijeme, a nekad i ono vrijeme koje smo trebali provesti radećni nešto drugo. Naime, ova serija je poput opijata koji je, što je interesantno i osnovni predmet oko koga okreće cjelokupan okvir radnje. Za sve one koje nisu gledali evo ukratko fabule.

Serija prati profesora hemije koji je ispustio svoju priliku da se ostvari u svijetu nauke i sada trune radeći dosadan posao za mizernu platu. Njegov svijet se okrene kada sazna da je obolio od raka i da mu je ostalo veoma malo vremena. Upravo ta činjenica, i činjenica da ništa značajnije nije napravio u svom životu pokreću glavnog junaka na put prema dole. Iz jednog mediokritetskog načina života glavni junak kreće u jedan potpuno suprotan pravac i ulazi u svijet kriminala tako što počinje da proizvodi i prodaje metafetamin. Ako vam je potreban malo širi uvid u radnju serije skoknite pa pogledajte i za ovu i za ostale TV serije.
breaking-bad-na-putu-prema-dole
Brilijantna gluma Brayana Carstona, kojeg pamtimo iz serije “Malkom u sredini” (koja je ipak dobila sretniji termin), sjajna režija Vince Gilligan-a, nešto je što samo čini boljim ionako odličnu priču. Sve stereotipe koje ste ikada mogli imati o bilo kojem segmentu društva, čovjeka, poimanja morala, pravde, sve možete zaboraviti. Ova serija poput dobre knjige okrenuće vam sistem razmišljanja naopako.

No, kad bolje razmislim nemojte uopšte početi sa gledanjem ove serije. Samo kad se sjetim ternutaka i noći koje sam proveo iz epizode u epizodu onemogućen da prestanem gledati. Kasnije sam imao priliku da sve to sanjam još hiljadu puta. Odista gore od opijata.

Iz iste kategorije: