Loše knjigovodstvo i propast tvrtke

Loše knjigovodstvo i propast tvrtke

Evo jedan događaj koji se na žalost savršeno uklapa u tematiku ovog sitea – propast tvrtke. Prvo što biste mogli pomisliti, ništa novo, kakva su vremena ovo uopće nije neka novost, prava vijest bi bila da tvrtki ide dobro. Da, to bi bilo točno, ali stvar je u tome da ova mala tvrtka nije trebala propasti. Kako se to dogodilo…

knjigovodstvo

Prije određenog vremena sjedim s poznanikom na cugi, pričamo o svemu i svačemu i dotaknemo se teme knjigovodstva. Kaže da ima fantastičnog knjigovođu a cijena sitnica, cca 400kn mjesečno. Kako tako malo, pitam ga jer znam da ima par ljudi zaposleno i da je d.o.o. Kako malo, kaže on, nije to malo to je normalno, pa pita mene koliko ja plaćam. Ja, isto d.o.o., samo ja zaposlen, par računa mjesečno cca 700 kn plaćam knjigovodstvo.

Pa ti nisi normalan, što se razbacuješ s novcem i sve neke reakcije u tom stilu. Ispričam mu kako sam pronašao knjigovođu: preko googlea naletio na site koji ima popis knjigovodstvenih servisa kontaktirao ih nekoliko preko maila, prekrižio one koji se ne javljaju, ne temelju toga dogovorio sastanke i odlučio s kim ću poslovati i za sada sve super, jako sam zadovoljan.

Ma to su ti sve gluposti, kakav Internet, ovaj moj je jeftin i dobar i još mu platim na crno i sve tako neke reakcije od mog prijatelja i nagovara me da pređem kod njegovog. Prva stvar što sam pomislio – pa možda ne bi bilo ni loše malo uštedjeti, ali ubrzo sam to odbacio. Što mi znači tih 300 kn mjesečno, a za sada sam jako zadovoljan uslugom i čine mi se skroz profesionalni. I tako je to prošlo.

Prije nekih mjesec dana sretnemo se opet, u međuvremenu sam čuo da je u problemima, ali ono – tko nije, teška su vremena. Sjeli u birc, naručili cugu i krene priča. Da mu hebe sve po spisku, on je njega upropastio, on mu nije rekao, sad se pravi lud i tako to… Tko? Što? Nisam uopće povezao o čemu točno priča.

Ispalo je to da knjigovodstvo u kojem je bio, ili “bio” s obzirom da je išlo na crno, i nije tako bajno. Knjigovođa je bio totalno nemaran u vođenju papira i kada je došla porezna u nadzor bilo je brdo problema koji su rezultirali time da je prijatelj dobio kaznu koja će ga vjerojatno totalno upropastiti. Nije mi drago, naravno da nije, ali kada se sjetim koliko mi je pametovao oko mog izbora.

Pouka – ništa novo, ono što sam i prije znao, ne gledati parsto kuna razlike nego isključivo kvalitetu i stručnost jer u slučaju knjigovodstva, možeš ti poslovati ne znam kako, ali što to vrijedi ako u lošem knjigovodstvenom servisu to sve upropaste.

Iz iste kategorije: