Pridržavajte se pravila o korištenju akumulatora

Akumulatori u automobilu su jedan od onih dodataka o kojima je napisano mnoštvo različitih uputa o pravilnom korištenju. A mnogi vozači smatraju da upravo oni znaju najbolji način za korištenje akumulatora koji će rezultirati dugotrajnim i optimalnim korištenjem.

Savjeti za korištenje akumulatora

Prvi i osnovni savjet je da se kupuju akumulatori isključivo onog kapacita kojeg je propisao proizvođač. Mnogi kupuju one većeg kapaciteta nadajući se da će tako duže trajati. No, to se neće dogoditi. Akumulatori većeg kapaciteta se zbog toga ne mogu optimalno puniti pa će to na kraju imati kontraefekt.

Akumulatori u automobilima koji se često voze bi zbog toga trebali biti u odličnom stanju. Kod automobila koji se ne voze puno, trebao bi se češće provjeravati napon. Akumulatori kojima je napon pao ispod 12,4 V trebali bi se nadopunjavati.

Kada primijetite da se automobil teže pali nego inače, vjerojatno je akumulator već dosta slab pa bi ga svakako trebali provjeriti kako ne bi negdje ostali na cesti u kvaru.

Razlike između kvalitetnih i manje kvalitetnih akumulatora

Na tržištu se nalaze akumulatori različitih proizvođača koji se razlikuju po cijeni. Preporuka je da se svakako odlučite za kvaliteniji akumulator jer on ima mnogo prednosti u odnosu na jeftinije modele. Glavna prednost je što kvalitetniji akumulatori mogu podnijeti puno više ciklusa punjenja i pražnjenja pa će duže trajati.

Isto tako, poznato je da vibracije značajno utječu na dugotrajnost akumulatora. Prilikom vibracija dolazi do otpadanja aktivne mase s ploča što može dovesti do kratkog spoja koji trajno oštećuje akumulator. Kvalitetni akumulatori imaju posebne utore koji sprečavaju ovakve pojave. Također, prilikom pokretanja hladnog automobila, kvalitetniji akumulatori daju puno veću struju, a i istovremeno osiguravaju veću rezervu struje.

Kupovina akumulatora

Ukoliko niste sigurni koji akumulator kupiti, idealno bi bilo provjeriti u knjižici vozila koji model preporuča proizvođač. Na taj način dobiti ćete onaj koji će najbolje odgovarati vašem automobilu. Naime, automobili koji u sebi sadrže puno elektroničkih komponenti zahtijevaju nešto jači akumulator od onih koji ih nemaju mnogo.

Kupnjom boljših i poznatijih proizvođača akumulatora sigurno nećete pogriješiti a ni sa generičkim. Prosječni vijek trajanja je oko 5 godina i kupnjom odgovarajućeg akumulatora za vaš automobil to bi se lako trebalo ostvariti.

Iz iste kategorije: