Tehnologija rasvjete koja je budućnost

Još od otkrića vatre ljudi maštaju o vremenu u kojem će oni biti gospodari svjetlosti, toplote i svega što im je neophodno za razne životne potrebe. Prošle su tisuće i tisuće godina, mnogo toga se promijenilo, a mi smo savladali takve vještine, no ima li mjesta za napredak?

Odgovor je poprilično jasan, zasigurno da ima. Mjesta za napredak će uvijek biti, a naročito kada je u pitanju nešto što troši energiju. Posljednjih godina na tržištu se pojavila led rasvjeta koja sama po sebi ima veliki broj prednosti u odnosu na sve ostale tipove rasvjete.

Efikasno osvjetljenje koje ne stvara toplotu

Niko nikada neće utvrditi koliko je samo požara izbilo zbog zagrijanih žarulja, fenjera i slično. Količina neefikasno potrošene energije se također vrlo teško može utvrditi, međutim ovo utvrđivanje nije ni potrebno jer već sami znamo da je broj velik.

Led tehnologija predstavlja budućnost rasvjete baš iz ovih razloga – pri stvaranju svjetlosti stvara minimalnu količinu toplote, koristi manju količinu energije i što je najbitnije efikasnije je koristi. Uzmimo za primjer jednu led žarulju koja može dvocifren broj puta više da traje od obične žarulje.
Naravno nije led rasvjeta samo u žaruljama, led tehnologiju koriste mnogi drugi osvjetljivači, pa tako imamo stropne i stolne led lampe, reflektore, vanjska led svjetla, ali i viseće lustere s ovakvom tehnologijom.

Pametna kuća – korak bliže s ovom rasvjetom

Kada je u pitanju led rasvjeta i njeno korištenje možemo reći samo jedno – odlično na svaki moguć način. Za primjer uzmimo kontroliranje svjetla u kući ili kancelariji mobilnim uređajem. Kada je u pitanju obična jednobojna žarulja to i nije pretjerano zanimljivo, no kada su u pitanju RGB žarulje, led trake ili nešto slično, situacija se već mijenja.

Led trake su postale veoma pristupačne kao oblik zanimljive rasvjete, za kafiće, klubove, ali i kuće i kancelarije, gdje podešavanjem boje može da se podesi osjećaj prijatnosti i slično. Wireless i bluetooth tehnologija je omogućila kontroliranje ovoga svega preko mobilnog telefona (bluetooth slušalice za mobitel), ali to nije sve led rasvjeta krije još stvari u rukavu.

Konačni udarac

Već smo spomenuli da led žarulje traju dosta duže od običnih žarulja, a evo i što to konkretno znači. Nema više stalnog kupovanja i mijenjanja žarulja, smanjeni računi za struju, ali i ljepše i ugodnije osvjetljenje. Naravno postoji mogućnost i postavljanja čisto bijelih žarulja, što je odlično za ured gdje je takvo svjetlo ponekada poželjno.

LED reflektor. Zahvaljujući LED tehnologiji osiguran je dug vijek trajanja reflektora uz nisku potrošnju električne energije. Čitajte više …

Iz iste kategorije: