Sigurnost na internetu uz SSL certifikat

SSL certifikat

Danas se jako puno stvari obavlja putem interneta. Mnogi korisnici gotovo svakodnevno pretražuju internet i pregledavaju razne web stranice, a mnogi ga koriste i za razne druge aktivnosti, poput kupovine putem raznih web trgovina. U svakom slučaju, vlasnici web stranica bi trebali puno pažnje posvetiti sigurnosti, pogotovo oni koji imaju neke web stranice putem kojih korisnici šalju osjetljive podatke.

Tako SSL certifikat (Secure Socket Layer) ima vrlo važnu ulogu u osiguravanju sigurnosti online komunikacije i zaštiti privatnosti korisnika. Zato ćemo se u ovom članku fokusirati na ono što on zapravo je i kako pomaže u osiguravanju te sigurnosti.

Osnove o SSL certifikatu

SSL certifikat na internetu je kriptografski protokol. Dizajniran je za šifriranje podataka između web preglednika koji korisnik koristi na svom računalu i web poslužitelja na kojem se nalaze neke web stranice. Taj protokol tako osigurava da osjetljivi podaci poput korisničkih informacija, kreditnih kartica i lozinki ostanu zaštićeni od neovlaštenog pristupa. Internetski SSL certifikat se dodjeljuje web stranicama koje zadovoljavaju određene sigurnosne standarde.

SSL certifikat omogućuje kriptiranu vezu
SSL certifikat je digitalni certifikat koji potvrđuje identitet web stranice i omogućuje kriptiranu vezu.

Ugovoriti se može putem brojnih informatičkih tvrtki koje nude tu uslugu te se možete odlučiti za domaće i strane tvrtke.

Princip rada kriptografskog protokola

SSL certifikat na internetu koristi kriptografske ključeve za uspostavljanje sigurne veze između korisnikovog preglednika i web poslužitelja i za to se koriste dvije vrsta ključeva:

  • Javni
  • Privatni

Kad korisnik pristupi nekoj web stranici, SSL certifikat omogućuje šifriranu komunikaciju, čime sprječava hakere da prate ili manipuliraju podacima tijekom prijenosa. Ova vrsta šifriranja pridonosi povećanju povjerenja korisnika u internetske transakcije te se svakako savjetuje da ga koriste svi oni koji imaju web trgovine i slične stranice.

Zašto koristiti SSL certifikat

SSL certifikat bi svakako trebali koristiti oni koji na internetu imaju vlastite poslovne stranice. Njegovo posjedovanje je dobro iz više razloga. Kao prvo, SSL certifikat pridonosi poboljšanju SEO rezultata jer pretraživači favoriziraju sigurne web stranice. To znači da ćete se lakše rangirati na pretraživačima ako ga posjedujete u odnosu na one druge web stranice koje ga ne posjeduju.

SSL certifikati su ono što web stranicama omogućuje korištenje HTTPS-a, koji je sigurniji od HTTP-a. SSL certifikat je podatkovna datoteka smještena na izvornom poslužitelju web stranice. SSL certifikati omogućuju SSL/TLS enkripciju, a sadrže javni ključ web stranice i identitet web stranice.

Drugo, omogućuje web trgovinama da prikupljaju podatke o kreditnim karticama na siguran način, čime se smanjuje rizik od krađe identiteta i prijevara. I na kraju, internetski SSL certifikat povećava ugled poslovanja, jer korisnici sve više traže sigurne online platforme za interakciju, pogotovo kada je riječ o onima putem kojih se šalju osjetljivi podaci.

Iz iste kategorije: