Drvena željeznička pruga

Željezničku prugu, kako u obliku dječje igračke tako i u stvarnom životu čini jedan ili više kolosijeka, koji spajaju različita mjesta, po kojima se kreću vlakovi. Spada u kategoriju edukativnih igračaka i namijenjena je djeci starijoj od 3 godine zbog razvoja kognitivnih sposobnosti.

Zašto kupiti drvenu željezničku prugu?

Dijete uz ovakvu igračku dobiva slobodu i kreativnost u izražavanju te također potiče i razvoj fine motorike, stimulira hvatanje i precizne pokrete ruku u slaganju tračnica.

Isto tako potiče psihofizički razvoj, maštu, kreativnost, spretnost i orijentaciju. Trajnost je jedna od glavnih odlika ove igračke i omogućava da ju dijete može koristiti kroz cijelu djetinjstvo.

drvena-pruga-planinski-vlak

Prednost drvene željezničke pruge u odnosu na one plastične je u tome što su napravljene od prirodnog materijala i potpuno su neškodljive za zdravlje djece. Osim toga, drvo nije sakupljač prašine i lako je za čišćenje. S druge strane, neki modeli plastičnih željezničkih pruga su napravljeni od nekvalitetnih vrsta plastike koje mogu loše utjecati na zdravlje djece. Tako kod neke djece mogu dovesti do pogoršavanja astme, a s obzirom da djeca vole stavljati igračke u usta još su više tome izloženi.

Kvaliteta

S drvenim igračkama kao što je željeznička pruga nema potrebe za kontinuiranim mijenjanjem baterija, dijelova ili popravljanjem slomljenih komponenti. Iako su zvukovi dobri za stimulaciju djetetovih osjetila, neke elektroničke igračke mogu pretjerano stimulirati djecu. Kombinacija treperenja svjetla, glasnih zvukova i automatizirani pokreti mogu davati previše informacija koje djeca ne moge obraditi. To kod ovog tipa drvenih pruga nije slučaj i dijete se može bezbrižno igrati.

Još neke prednosti drvene željezničke pruge su zasigurno njihova izdržljivost, činjenica da se drvo može reciklirati i da djeca imaju više poštovanja prema drvenim igračkama i teže se odvajaju od njih. Cijenom su nešto skuplje od plastičnih željezničkih pruga, ali su dugotrajnije i definitivno isplative jer mogu ostati i za generaciju iza.

Tržište

Zato što su drveni vlakovi veoma omiljeni, možemo na tržištu pronaći razne setove drvenih željezničkih pruga. Od osnovnog seta kojim se može sastaviti jednostavan oblik pruge do raznih dodatnih setova koji se mogu kupovati naknadno i lako se uklopiti u postojeći set. Na taj način dijete stalno iznova razvija interes za tu igračku jer sa svakim novim setom može proširivati funkcionalnost i razvijati svoju kreativnost. A ako žele uzeti ovu sjajnu igračku sa sobom, može sve staviti u dječji kofer.

Igra Čovječe ne ljuti je igra za 2 – 4 igrača. Svaki igrač odabere 4 figurice iste boje.  Čitajte više …

Iz iste kategorije: