Karpalni kanal je čest problem mnogih

Zdravstveni problemi koji se manifestiraju kao trnci najčešće se povezuju s problemima s kralježnicom, odnosno koštanim sustavom ili pak s mišićnim sustavom. Ipak, sindrom karpalnog kanala povezan je sa živčanim sustavom jer njega uzrokuje pritisak na središnji živac ruke. 

Bol se širi iz ruke u šaku prolazeći kroz karpalni kanal. S obzirom na zbunjujuć razvoj bolesti i na uobičajen način dijagnosticiranje bolesti s ovakvim manifestacijama, velik broj ljudi koji pate od ovog sindroma dugo traga za ispravnom dijagnozom.

Kako prepoznati ovaj sindrom

Karpalni kanal, odnosno  njegov sindrom je medicinsko stanje koje se razvija vrlo sporo zbog čega se i simptomi pojavljuju periodično što dodatno otežava njegovo dijagnosticiranje. Neki od najčešćih simptoma po kojima možete prepoznati sindrom karpalnog kanala su:

  • Prolazno trnjenje prstiju (tijekom noći ili po buđenju)
  • Utrnulost prstiju i šake
  • Otok prstiju
  • Bol
  • Mišićna slabost
  • Oslabljen stisak šake (ispadanje predmeta iz ruke)
  • Nemogućnost stiskanja šake
  • Nemogućnost hvatanja manjih predmeta

Ono na što stručnjaci upozoravaju s obzirom na specifičnost pojave simptoma i na same simptome je to da biste se nakon pojave prvih simptoma trebali odmah javiti liječniku. Naime, simptomi će s vremenom postati sve gori što dodatno otežava liječenje.

Sindrom radnika i sportaša

Iako se uzrokom brojnih neuroloških bolesti smatra genetika, kod sindroma karpalnog kanala to nije tako. Naime, glavnim uzrokom smatra se preopterećenje tetiva koje se nalaze u karpalnom kanalu i to najčešće uslijed obavljanja ponavljajućih radnji tijekom obavljanja određenih poslova, kao što je primjerice tipkanje na računalu ili pak bavljenje nekim sportovima. 

Kako smanjiti rizik od sindroma karpalnog tunela zbog tipkanja

Osim toga, uzrok ovog sindroma mogu biti i neke bolesti, no one su ipak rjeđe, već se pravi uzrok najčešće pronađe u nečem drugom.

I za karpalni kanal postoji rješenje

Kako bi vaš liječnik na temelju spomenutih simptoma utvrdio radi li se o problemu s karpalnim kanalom, sigurno će vas najprije poslati na snimanje i specijalistički pregled kojim će se utvrditi postojanje drugih bolesti poput problema s vratnom kralježnicom. Nakon što snimanje i specijalistički pregled potvrde postojanje sindroma karpalnog kanala, liječnik će vam propisati lijekove i fizikalnu terapiju ili će vas, kod akutnog stanja, poslati na operaciju. 

Karpalni kanal možete prepoznati zbog oslabljenog stiska šake
Karpalni kanal se razvija vrlo sporo zbog čega se i simptomi pojavljuju periodično

Operacijom se živac oslobađa pritiska na način da se presječe ligament u karpalnom kanalu. Na ovaj način zauvijek biste se, uz pridržavanje savjeta liječnika, riješili bolova i svih neželjenih manifestacija ovog sindroma što bi značajno popravilo kvalitetu vašeg života.

Iz iste kategorije: