Poslovni darovi su najbolja reklama

Poslovni darovi - Uredski pribor

Prije vremena digitalnog marketinga jedan od najboljih i najučinkovitijih načina samoreklame za svaku tvrtku bilo je poklanjanje poslovnih darova. Naime, oni su bili način na koji su tvrtke zahvaljivale svojim poslovnim partnerima i svojim korisnicima na iskazanom povjerenju i poslovanju. Ujedno, tvrtke su na ovaj način širile glas o svojoj tvrtki i još šire jer su i potencijalni klijenti i partneri upravo na njimamogli vidjeti ime i/ili logo njihove tvrtke. 

Isto tako, kroz čin poklanjanja, korisnici su mogli vidjeti da tvrtka njeguje svoj odnos s klijentima i partnerima što ih je moglo motivirati i za vlastitu suradnju s njima. Upravo su zbog toga poslovni darovi vrlo važna i dobra reklama za svaku tvrtku te bi svi trebali razmišljati o njihovom inkorporiranju u vlastito poslovanje.

Oldschool poslovni darovi

U svojim počecima poslovni darovi bili su vrlo skromni, ali za to vrijeme jednako efektni kao i danas. Neki od najčešćih poslovnih darova koji su se nekad poklanjali su:

  • Papirna konfekcija (rokovnici, kalendari, blokići za pisanje)
  • Pribor za pisanje (kemijske i grafitne olovke, markeri)
  • Upaljači
  • Odjeća (majice, jakne, vjetrovke, kape)

Iako ovi ovi danas djeluju vrlo staromodno, dio njih i danas se koristi u brojnim tvrtkama te unatoč svojoj dugoj tradiciji daju odlične rezultate. 

Odjeća kao poslovni dar i dio radne odjeće

Odjeća je uvijek bila voljen i željen poslovni dar mnogih, a brojne tvrtke danas su otišle i korak dalje po tom pitanju. Naime, odjeću više ne poklanjaju samo kao poslovni dar, već su je integrirali i u vlastito poslovanje. Ona je tako postala i dijelom radne odjeće brojnih djelatnika.

Na ovaj način potencijalni klijenti i partneri na ulicama i u prodajnim prostorima mogu vidjeti logo i ime tvrtke koji će ih zainteresirati pa će i sami pomisliti na kupnju proizvoda ili usluge te tvrtke ili pak na suradnju s njom.

Okrenite se novim tehnologijama u darivanju

Unatoč vrlo dobroj prolaznosti prethodno navedenih poslovnih poklona, stručnjaci za odnose s javnošću i marketing ipak ističu potrebu okretanja novim tehnologijama i nešto korisnijim i zanimljivijim idejama.

Poslovni darovi - powerbank
Powerbankovi su vrlo praktični poslovni darovi

U tom smislu savjetuje se poklanjanje elektroničkih uređaja poput bežičnih slušalica, zvučnika eksternih baterija, laserskih pokazivača i sličnih uređaja. Oni se danas puno koriste pa će samim tim i ime tvrtke vrlo često, gotovo svakodnevno biti vidljivo korisnicima i partnerima. A to je vrlo važno za povećavanje vidljivosti tvrtke na tržištu, a to je ono što je cilj svim tvrtkama.

Iz iste kategorije: