Bolest suvremenog svijeta

Paradontoza se mora liječiti na vrijeme

Pored karijesa, paradontoza ili bolest paradonta je najčešća bolest današnjice te danas sve više i više pacijenata stomatologu dolazi upravo s ovim problemom. To je bolest koja ne ovisi ni o spolu ni o godinama pacijenta zbog čega je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome i krenuti s procesom liječenja.

Tome u prilog govori i činjenica kako nakon 40. godine života sve veći broj ljudi trajno izgubi zube zbog paradontoze, u usporedbi s karijesom.

Najčešći uzroci paradontoze

Stručnjaci navode kako su najčešći uzroci paradontoze loša oralna higijena i loše životne navike poput pušenja, loše ishrane i škripanja zubima. Sve navedeno, a posebno loša oralna higijena, dovodi do povećane koncentracije bakterije plaka zbog koje se razvija paradontoza jer se plak nakuplja na površini zuba, a kiseline koje proizvodi uništavaju zubnu caklinu i uzrokuju probleme te bol desni.

Paradontoza
Paradontoza je bolest ispadanja zubi

Isto tako, zubni kamenac koji se taloži između zuba i zubnog mesa može utjecati na polagano dizanje zubnog mesa te potaknuti naticanje, crvenilo i razne upalne procese u područjima desni. Zbog toga je vrlo važno redovito čišćenje zubnog kamenca te redoviti kontrolni pregledi kod stomatologa.

Prepoznajte simptome ove bolesti na vrijeme

Kako biste spriječili trajna oštećenja zuba i desni te ispadanje zuba, važno je na vrijeme uočiti simptome paradontoze poput:

  • natečenih desni
  • svijetlo crvenih ili purpurnih desni
  • desni koje se povlače od vaših zubi zbog čega vaši zubi izgledaju veće nego inače
  • novog prostora između zubi (podizanje zubnog mesa i ogoljenje korijena zuba)
  • nastajanja gnoja između zubi i desni
  • lošeg zadaha te lošeg okusa u ustima
  • promjena u zagrizu

    Ukoliko se ovi i slični simptomi ne liječe na vrijeme, može doći do ozbiljnih infekcija koje posljedično dovode do ispadanja zubi ili gubitka koštane strukture koja podržava zube.

Liječenje paradontoze

Vrlo je važno liječiti paradontozu na vrijeme i potražiti pomoć stomatologa čim primijetite bilo kakve promjene. Stomatolog će procijeniti vaše stanje te u skladu s njim preporučiti liječenje ili paradontnu terapiju.

Paradontna terapija podrazumijeva kiretiranje, odnosno čišćenje paradontnih džepova uz pomoć posebnih lanceta kojima se ulazi ispod zubnog mesa te se čiste zubni plak i kamenac oko korijena zuba. Na taj se način omogućava regeneracija desni i njihovo ponovno spuštanje, što je vrlo motivirajuće i daje nadu u zdrave i lijepe desni i zube.

Iz iste kategorije: