Motorna ulja

Kod rada automobilskog motora podmazivanje je jedna od najbitnijih stvari. Motorna ulja (silux.rs) koriste se kako bi se kod motora smanjilo trenje, amortizirala opterećenja, očistili ležajevi, te razne druge stvari koje je neophodno napraviti kako bi motor mogao besprijekorno raditi. Motor bez motornog ulja mogao bi raditi samo kratko, jer bi ubrzlo došlo do njegovog oštećenja, te je upravo zbog toga ono neophodno za rad motora.Fresh oil pouring into a car engine during a service

Vrste ulja

Prije su se uglavnom koristila ulja dobivena destilacijom sirove nafte, te bi se od barela nafte (koji iznosi oko 159 litara) dobilo manje od dvije litre maziva (oko 1.9 litre). Danas su takva mineralna ulja zamijenila ona sintetička koja se dobivaju od alkohola i ugljičnih spojeva, a glavni razlog tomu je što su otpornija na temperature, te su dugotrajnija i nije ih potrebno mijenjati često kao mineralna.

Kako ulje djeluje na motor?

Ukoliko golim oko pogledamo pokretne dijelove motora nećemo primjetiti da su njihove površine zapravo pune neravnina, već će one izgledati savršeno glatke. Situacija se znatno mijenja ukoliko ih pogledamo pod mikroskopom gdje se vide razne neravnine na njima. Upravo zbog toga motor bez ulja imao bi kratki rok trajanja, kada bi se takvi dijelovi dodirivali trenje bi bilo puno veće, a samim time i njihova temperatura, te mogućnosti uštećenja. Upravo zbog toga koriste se motorna ulja, a njihovu ulogu veoma je lako objasniti. Molekule ulja ulaze u te neravnine koje vidimo pod mikroskopom, te ih popunjuju i smanjuju trenje do kojeg bi inače dolazilo. Naravno podmazivanje nikada ne može biti idealno, te se elementi motora i dalje troše, ali gotovo neuporedivo manje nego što bi se trošili bez podmazivanja.

Glavne uloge ulja

Podmazivanje dijelova motora u pokretu kako bi se smanjilo njihova oštećenja, te na taj način produžio vijek trajanja samog motora. Sakupljanje topline tijekom rada motora na način da se tijekom rada motora ulje pumpa na pokretne dijelove motora, preuzima dio njihove topline, te se vraća u korito gdje se hladi. Također, ulje popunjava razmake pokretnih dijelova i ležaja. Budući da prilikom promjena dinamike rada motora znaju javljati velika opterećenja, sloj ulja koji popunjava razmake služi za ublažavanje opterećenja i trošenja elemenata. Naposljetku, ulje služi i za čišćenje motora. Prolaskom kroz ležajeve ulje na sebe skuplja i odnosi nečištoću.

https://www.youtube.com/watch?v=_m7AUnqunKA

Iz iste kategorije: