Karoserija je jedan od glavnih dijelova automobila

Automobili su sastavljeni od mnoštva različitih cjelina i dijelova, neke veće, neke manje. Govorimo li o glavnim dijelovima automobila, karoserija je svakako jedan od njih. Ona se postavlja na drugi glavni dio automobila, a to je šasija. Karoserija zapravo predstavlja prostor za smještaj motora, putnika i prtljage, stoga je vrlo bitno da je savršeno izrađena.

O karoseriji tako ovisi dobra zaštita prilikom sudara, odnosno karoserija mora biti vrlo čvrsta kako bi putnici bili što sigurniji. No, ipak se ne mogu koristiti vrlo teški materijali jer bi u tom slučaju auto bio pretežak što bi itekako utjecalo na njegova vozačka svojstva.

Karoserija se sastoji od tri dijela

Pogledamo li od kojih se dijelova sastoji karoserija, onda možemo razlikovati tri dijela: prednji, stražnji i srednji. Prednji i stražnji dio karoserije služi za smještaj motora i prtljažnog prostora. O tome gdje je smješten prtljažni prostor, ovisi položaj motora. Naime, kod nekih automobila motor zauzima stražnji dio karoserije pa je prtljažni prostor smješen u prednjem dijelu.

No, ipak je puno češća karoserija kod koje je motor smješten u prednjem dijelu, a prtljažni prostor u stražnjem.

Srednji dio karoserije služi za vozače i putnike u automobilu. Upravo zbog je karoserija u tom srednjem dijelu najčvršća kako bi pružila što bolju zaštitu u slučaju sudara. Naravno, u slučaju jako velikog udarca, karoserija neće moći pružiti potpunu zaštitu.

Glavna obilježja karoserije

Kada je riječ o glavnim obilježjima koje karoserija mora pružiti, inžinjerima koji se bave njenim dizajnom nije nimalo lako. Prije svega, stalno su u potrazi za novim materijalima koji se mogu lako oblikovati, a istovremeno su vrlo čvrsti. Naravno, vrlo je bitna i lakoća materijala koji se koriste. U slučaju korištenja materijala koji su preteški, cijela karoserija će biti vrlo teška i biti će potrebno puno više snage za pokretanje automobila. To će se naravno itekako odraziti na potrošnju goriva koja će biti veća.

Uz sve to, dizajneri moraju paziti da su otvori za motor, prtljažni prostor i putnike dovoljno veliki kako bi sve nesmetano moglo ući u automobil. No, s vremenom su dizajneri pronašli idealne dimenzije karoserije, kao i materijale koji zadoljavaju sve uvjete te se onda karoserija samo prilagođava kada se na tržište izbacuje neki novi model automobila.

Želite li znati što je dpf filter? Onda pročitajte naš članak o ovoj temi.

Većina katalizatora teoretski bi mogla odraditi i više od 300.000 kilometara. Čitajte više …

Iz iste kategorije: