Katalizatori za očuvanje okoliša

Automobili su iz godine u godinu sve moderniji, u raznim aspektima. Prije svega, može se primijetiti rast snage motora. Nekada su automobili imali svega nekoliko konjskih snaga, a danas taj broj doseže granice kakve vozači nisu ni sanjali. Osim toga, veliki napredak vidljiv je i u unutrašnjosti. Brojni dodatni uređaji, neki namijenjeni sigurnosti, neki jednostavno za zabavu i dodatnu funkcionalnost.

No, problem koji ostaje kod proizvodnje automobila oduvijek je bio ispušni sustav, odnosno plinovi koje oni ispuštaju i time onečišćuju okoliš. Zbog toga su u brojnim državama uvedene neke stroge norme koje moraju biti zadovoljene kako bi se automobili uopće mogli prodavati. A upravo katalizatori su autodijelovi koji su se zbog toga počeli ugrađivati.

Mala povijest upotrebe katalizatora

Već dugi niz godina proizvođači se trude automobile učiniti manje štetnim za okoliš, odnosno reducirati ispušne plinove. Katalizator je dio automobila koji ima dva zadatka:

  • Uklanjanje prljavštine bilo koje vrste do koje dolazi prilikom sagorijevanja goriva
  • Neutralizranje te prljavštine kako bi se u što manjoj mjeri ispuštala u okoliš

Kada je riječ o europskom tržištu, prvi automobili s ugrađenim katalizatorom pojavili su se 1986.g. i sadržavali su posebne oznake kako bi se razlikovali od onih koji ga nisu imali. 1993.g. uvedena je Euro 1 norma povezana s emisijom goriva i od tada je katalizator za automobil postao dio obavezne opreme. Proizvođači koji se toga nisu pridržavali nisu dobili dozvolu za prodaju svojih vozila na području EU. 

Dijelovi katalizatora

Katalizatori koji se koriste kod vozila s dizelskim i benzinskim motorom razlikuju se po zaštitnom premazu pa tako možemo razlikovati dvije vrste:

  • Oksidacijski katalizatori – koriste se kod dizelskih motrora i smanjuju količinu ugljičnog monoksida
  • Trostruku katalizatori – koriste se kod benzinskih motora te također smanjuju količinu ugljičnog monoksida

Općenito, katalizator auta se sastoji od 4 osnovna dijela:

  1. Kućište
  2. Prijenosnik
  3. Srednji sloj
  4. Katalitički aktivan sloj

Neki noviji automobili imaju problema s većom količinom ispuštanja ugljičnog monoksida iz ispuha. Kako bi proizvođači zadovoljili stroge norme koje su postavile neke države, odnosno kako bi mogli prodavati automobile u tim državama, morali su pronaći način da smanje tu količinu ispuštanja. A to su postigli tako što su u svoja vozila ugradili dva ili čak tri katalizatora.

Iz iste kategorije: