Nadgrobni natpis ima poseban značaj

Smrt je najveća tragedija koju čovjek može iskusiti i iznimno tužan događaj za sve bližnje. Nažalost, i dalje je neizbježna tragedija kojoj svi svjedočimo s vremena na vrijeme. Kako bi maksimalno uljepšali zagrobni život i potrudili se ostaviti najljepši mogući dojam na tako tužnom mjestu od iznimne važnosti je kvalitetan i dirljiv nadgrobni natpis

Ako ste se prvi puta suočili sa ovim događajem, od iznimne je važnosti da prije odluke o kreiranju natpisa na grobu imate na umu neke stvari na koje morate obratiti pažnju, kao i simboliku koju one predstavljaju. Kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije uputiti u sve važnosti natpisa i kako odabrati pravi.

Kako bi maksimalno uljepšali zagrobni život i potrudili se ostaviti najljepši mogući dojam na tako tužnom mjestu od iznimne važnosti je kvalitetan i dirljiv nadgrobni natpis. 

Natpis morate smisliti sami

Nadgrobni natpis vmkunovar.si mora biti smišljen od bliskih ljudi i nije dobra odluka da birate neki već generički ili zaposlite firmu koja radi natpis da osmisli za vas. Vi ste osoba koja je najbolje poznavala preminulu i prema nekim njegovim životnim putevima ili razmišljanjima morate smisliti jednu rečenicu koja će buditi vječno sjećanje na tu osobu.

Neke od stvari koje bi vam mogle pomoći prilikom toga je da se zapitate:

  • Što je osoba voljela raditi u životu?
  • Koji su bili ciljevi, postignuća i želje te osobe?
  • Ili slične stvari koje možete oblikovati u natpis.

Tipografija i posebni simboli

Osim natpisa koji će biti poveznica na sjećanje osobe, standardno se na nadgrobnu ploču stavlja:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja i godina smrti
  • Slika
  • Posebni simboli poput: križa, ruže, golubova, anđela…

Ono što morate smisliti je i font slova koji će biti otisnut na ploči, s kojim se piše sve, pa tako i nadgrobni natpis. Također, bitno je odabrati i odgovarajuću veličinu i vrstu kamena. Postoje razne vrste urezivanja natpisa na kamenu, a najčešće se to radi strojno ili ručno, metalom, keramikom ili pjeskarenjem.

Pomno isplanirajte boju, teksturu i prema tome odredite i odgovarajuće boje koje će se koristiti: zlatna, srebrna ili bijela. Najčešće se od simbola stavljaju točkice i križevi, no prema željama mogu se ucrtati i razni drugi znakovi. 

Ideje za nadgrobni natpis

Nadgrobni natpis je od iznimne važnosti i potreban je kod svakog grobnog mjesta. Mnoge firme nude dolazak na lokaciju i graviranje natpisa, no možete i vi sami skinuti nadgrobnu ploču i odnijeti kod njih. Imajte na umu da prije smišljanja morate pažljivo odabrati i skicirati što želite. Kako bi dobili ideju možete prošetati po nekom groblju i promatrati ploče, te tako isplanirati što želite staviti.

Čitajte i sljedeći članak: Raznolike cijene žardinjera za cvijeće

Bilo da se radi o unutarnjim ili vanjskim žardinjerama, izgledaju atraktivno. Jedini nedostatak nekima ponekad predstavlja žardinjere za cvijeće cijena.

Iz iste kategorije: