Prepoznajte prve znakove trudnoće

Planirate li započeti ili povećati svoju obitelj, vjerojatno željno iščekujete prve znakove trudnoće. Ipak, njih je veoma lako zamijeniti za znakove menstruacije ili pak dnevne promjene u tijelu – ili ih pak u potpunosti previdjeti. 

Kada se radi o ranom otkrivanju trudnoće, znakova je mnogo te oni ovise od žene do žene, ali i od trudnoće do trudnoće. No ipak, moguće je nabrojati nekoliko najčešćih znakova trudnoće koje imaju gotovo sve žene.

Obratite pozornost na određene promjene u tijelu

Kada su u pitanju prvi znakovi trudnoće, izostanak menstruacije jedan je od najboljih i najučestalijih znakova. Ipak, tijelo trudnoću može signalizirati i ranije, a izostanak menstruacije nije pouzdan prvi znak trudnoće s obzirom da ona može kasniti ili izostati i iz raznih drugih razloga, kao što su: 

  •  stres
  •  loša prehrana
  •  veliki fizički napori
  •  bolesti 

Važno je napomenuti kako su prvi znakovi trudnoće veoma nepouzdan izvor, pa je važno svoje sumnje potvrditi testom trudnoće i posjetom ginekologu. 

Prije svega morate obratiti pozornost na promjene na tijelu i tome kako se osjećate. Prvi znakovi trudnoće veoma su suptilni te ih je lako previdjeti ili pomiješati sa simptomima dugoročne izloženosti stresu ili predmenstrualnim simptomima. Ipak, naiđete li na više njih, šanse su kako se ipak ne radi ni o čemu drugom osim trudnoće, pa se preporuča testiranje!

Najčešći znakovi trudnoće

Osim izostale menstruacije, jedan on najčešćih znakova trudnoće su bolne grudi i tamnije bradavice. Rezultat je to hormonalnih promjena koje se dešavaju u tijelu trudnice. Nadalje, veoma čest znak je i  učestalo mokrenje, koje se pojavljuje već dva tjedna nakon začeća – razlog je pritisak maternice na mjehur i pojačan rad bubrega.

Pratite li svoju bazalnu temperaturu već neko vrijeme te primijetite njeno povećanje na duži period (nakon ovulacije), to vjerojatno znači da ste trudni. Umor je također jedan od prvih znakova trudnoće koji se može pojaviti u prvih nekoliko tjedana, a tu je i svima poznata (jutarnja) mučnina. Na kraju, tu je i osjetljivost na razne mirise i okuse, koja se pojavljuje najranije. Primijetite li kako vas odjednom smetaju mirisi koje prije niste ni osjetili te da ne možete podnijeti okuse koje ste donedavno voljeli (ili bar tolerirali), šanse su da se radi o trudnoći.

Iz iste kategorije: