Kako smršaviti zdravo

Kako smršaviti u kratko vrijeme

Ako ste tijekom zime previše uživali u odmaranju i kolačima ili borbu s kilogramima vodite već dugi niz godina, vjerojatno vas zanima kako što prije i efikasnije izgubiti salo i broj na vagi barem malo smanjiti.

Mršavljenje je izazov u kojemu je lako pokleknuti, jer je određena količina truda i vremena potrebna kako bi se vidjeli prvi rezultati. No, malo planiranja i samokontrole može vas dovesti jako daleko.

Upoznajte svoje životne navike

Odgovor na pitanje kako smršaviti nije jednostavan. Obratite pažnju na to što, kako i kada jedete i kakve su vaše životne navike općenito. Ako nemate vremena i veći dio dana provodite izvan doma, nema smisla da uskočite u dijetu koja od vas traži nekoliko sati pripreme hrane, jer ćete od nje brzo odustati.

Kako smršaviti u kratko vrijeme

Svoju dijetu prilagodite sebi, svojim navikama i osobnosti. Ako ste tip osobe koji se loše nosi s iskušenjima, nezdravu hranu izbacite u potpunosti, no ako lako pucate pod pritiskom, radije postepeno smanjujte unos nezdrave hrane. Obratite pozornost i na to što pijete, jer razni sokovi često u sebi sadrže visok udio šećera.

Pazite na zdravlje

Kratko rečeno, ne vjerujte dijetama koje obećavaju jednostavan odgovor na pitanje kako smršaviti i u kratko vrijeme izgubiti mnogo kilograma. Takve dijete ili lažu ili od vas traže da se na jedan ili drugi način izgladnjujete.

Prihvatite činjenicu kako se ne može smršaviti preko noći te umjesto dijeta mijenjajte nezdrave navike – jedite manje šećera i brze hrane, a umjesto slatkiša pojedite voće ili orašaste plodove. Nemojte preskakati obroke ili se izgladnjivati, ali razmislite o smanjenju porcija. Tu i tamo si, kao nagradu, priuštite neku od „zabranjene“ hrane, no općenito pokušajte izbjegavati hranu s mnogo šećera a malo hranjivih tvari.

Tjelesna aktivnost

Iako je to dobro poznata činjenica, treba opet ponoviti kako je tjelesna aktivnost jedan od najboljih načina za mršavljenje. Ako niste ljubitelj vježbanja, krenite s malim koracima:

  • umjesto dizala poslužite se stepenica,
  • zamijenite javni prijevoz ili automobil šetnjom kada možete,
  • u slobodno vrijeme pokušajte ugurati neku tjelesnu aktivnost u kojoj uživate.

Već i takve sitne promjene vremenom će uroditi plodom. Uz to, obratite pozornost na to koliko vode pijete u danu – osim što će vam dati osjećaj sitosti, voda je bitna jer se žeđ i dehidracija često znaju manifestirati kao glad.

Iz iste kategorije: