Sjemenke konoplje su dodatak prehrani za bolje zdravlje

sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje su sjemenke biljke koja se naziva industrijska konoplja. Ona je, za razliku od kanabisa, potpuno legalna i sigurna za korištenje, a uvrštavanje proizvoda od ove biljke u svakodnevnu prehranu ima brojne prednosti. Jedan od najpoznatijih proizvoda su njezine sjemenke kremastog i orašastog okusa, koje su ujedno i izvrstan izvor proteina čija se konzumacija posebno preporučuje osobama koje su na veganskoj prehrani. 

Oljuštene sjemenke konoplje su poboljšana verzija sjemenki koje imaju posebno dobar okus i lakše ih je jesti. Osim njih, popularni proizvod od ove biljke je i ulje konoplje.

Zašto su sjemenke konoplje dobre za zdravlje

Sjemenke konoplje bogate su omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, pri čemu one sadrže tri puta više omega-6 masnih kiselina nego omega-3 masnih kiselina. Osim toga izvrstan su izvor vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari i antioksidansa, uključujući magnezij, tiamin, fosfor, cink, bakar i mangan. 

One također sadrže vitamine B1, B2, B6, D i E. Sjemenke konoplje su bogate i zdravim biljnim proteinima od kojih vegani i vegetarijanci imaju najviše koristi.

Dodatne dobrobiti prehranskih dodataka od konoplje

Sjemenke konoplje podržavaju mnoge funkcije tijela zahvaljujući bogatstvu minerala. One sadrže 20 aminokiselina i 9 esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može proizvesti samo. Osim toga, sadrže i fitosterole koji pomažu u održavanju zdravlja srca. Svakodnevna konzumacija sjemenki konoplje preporučuje se osobama koje boluju od ekcema ili psorijaze jer mogu smanjiti suhoću kože i ublažiti simptome uzrokovane ekcemom i psorijazom. 

Sjemenke konoplje sadrže 20 aminokiselina i 9 esencijalnih masnih kiselina
Sjemenke konoplje podržavaju mnoge funkcije tijela zahvaljujući bogatstvu minerala. One sadrže 20 aminokiselina i 9 esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može proizvesti samo.

One također sadrže gama-linolensku kiselinu koja pomaže u održavanju zdrave kože, kose i noktiju te podržava metabolizam i sagorijevanje masti zbog čega su odličan izbor za ljude koji se muče s odražavanjem težine ili s gubitkom kilograma

Neprijatelji bolesti i prijatelji mozga

Zahvaljujući bogatstvu omega-3 masnim kiselinama, sjemenke konoplje korisne su i za smanjenje upalnih procesa u tijelu. Redovita konzumacija smanjuje rizik od kroničnih i degenerativnih bolesti kao što su artritis, reumatizam, bolesti srca te bolesti uzrokovane niskim ili visokim krvnim tlakom.

sjemenke konoplje korisne su za smanjenje upalnih procesa u tijelu
Zahvaljujući bogatstvu omega-3 masnim kiselinama, sjemenke konoplje korisne su i za smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Esencijalne masti, uključujući omega-3 masne kiseline, pomažu u održavanju zdravlja mozga i poboljšavaju pamćenje i rad mozga, zbog čega su sjemenke konoplje dobre ne samo za zdravlje tijela, već i za zdravlje mozga. 

Koristi od konzumiranja sjemenki konoplje

Sjemenke konoplje može konzumirati svatko, bez obzira na dob, no njihova se konzumacija posebno preporučuje:

  • Za sportaše i tjelesno aktivne osobe
  • Za osobe koje zbog bolesti moraju slijediti posebnu dijetu
  • Za osobe na dijeti
  • Za osobe s alergijama na gluten, laktozu i orašaste plodove
  • Za vegetarijance i vegane
  • Za ljude koji se drže makrobiotičke prehrane
  • Za ljude koji jedu samo sirovu hranu

Prije nego što u svoju svakodnevnu prehranu uvrstite sjemenke konoplje, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom. Važno je napomenuti da se redovna konzumacija ne preporuča trudnicama, dojiljama ni maloj djeci. 

Dodaci prehrani su sve korišteniji

Osim dodavanja oljuštenih sjemenki konoplje u smoothieje ili žitarice za doručak, postoji mnogo drugih načina za njihovo uvođenje u vašu prehranu. Možete ih dodati salatama, varivima ili kašama, a mljevene sjemenke konoplje možete koristiti kao alternativu brašnu pri izradi kruha ili kolača. 

Kako jesti oljuštene sjemenke konoplje – 3 načina! | Konoplja za srce

Koju god alternativu odabrali, nećete pogriješiti ako u svoju prehranu ubacite ovaj dodatak i vrlo vjerojatno ćete primijetiti pozitivne promjene u svom zdravlju. Ukoliko vam ne odgovara okus ili način konzumacije ovakvih dodataka prehrani, uvijek možete razmisliti o alternativnim oblicima uzimanja konoplje, primjerice o ulju konoplje. 

Ulje konoplje za jednostavnu konzumaciju

Ako patite od nesanice ili svakodnevne tjeskobe zbog svog trenutnog stila života, ulje konoplje je dodatak prehrani koji trebate razmotriti. CBD ulje je siguran proizvod industrijske konoplje za svakodnevnu konzumaciju i njegova popularnost raste iz dana u dan. Konoplja je biljka koja se stoljećima koristi za liječenje i njegu, a proizvodi s CBD-om, jednim od njezinih sastojaka, postaju sve popularniji. 

ulje konoplje je siguran proizvod industrijske konoplje
Ulje konoplje je siguran proizvod industrijske konoplje za svakodnevnu konzumaciju.

Ulje konoplje potpuno je legalno za upotrebu, najčešće se kupuje u tekućem obliku i jednostavno je za korištenje. Konzumira se nanošenjem nekoliko kapi ispod jezika, ali može se i kapnuti u čaj, sok ili vodu. Učinci u vidu smanjenja boli, anksioznosti i generalno opuštenosti tijela i uma mogu se vidjeti već nekoliko minuta nakon konzumacije.Kao i kod svih dodatak prehrani, prije početka upotrebe poželjno je konzultirati se s liječnikom. Ovaj dodatak prehrani, ali i sve druge takve alternativne dodatke prehrani možete pronaći u specijaliziranim trgovinama koje prodaju takve prehranske dodatke, bilo da se odlučite za fizičke ili web trgovine.

Iz iste kategorije: