Ugodna vožnja auta s ljetnim gumama

ljetne gume za auto

Vozači danas na svojim vozilima mogu imati cjelogodišnje gume, ali i mogu imati poseban set guma za svaku sezonu, odnosno mogu imati zimske i ljetne gume. Mnogi smatraju da su puno važnije one zimske, no nemojte se zavaravati, za sigurnost su jednako važne i ljetne gume za auto.

U nastavku ćete saznati zašto su i one vrlo važne, ali i dobiti korisne savjete oko odabira onih najprikladnijih u trgovini s autoopremom. Naime, izbor različitih modela je vrlo velik pa se vozači često nađu pred zidom jer ne znaju što točno odabrati.

Veličina auto guma i specifikacije

Prije nego što odaberete i kupite ljetne gume za auto, važno je znati njihovu veličinu kako biste kupili one koje su prikladne za vaše vozilo. To se može provjeriti u knjižici vozila ili na onim gumama koje se trenutno nalaze na vozilu. Također je važno obratiti pažnju na specifikacije guma, uključujući indeks brzine i nosivost, kako bi se osiguralo da odabrani model odgovara zahtjevima vašeg vozila.

Oznake na auto gumama

Veličina sadrži 4 podatka:

  • Prvi broj označava širinu gume u milimetrima
  • Drugi broj označava postotak visine naspram širine
  • Iza toga slijedi oznaka R što znači da je guma radijalna, a to je standard koji se danas koristi
  • Zadnji broj označava indeks nosivosti

Dubina i profil gazne površine gume kao važni podaci

Postoje različite vrste automobilskih ljetnih guma, a svaka ima svoje prednosti i mane.

najjeftinije gume za auto
Vozači vrlo često traže najjeftinije gume za auto, koje su često nešto manje kvalitetne i vjerojatno će se brže istrošiti, što će dugoročno biti skuplja opcija jer ih treba češće mijenjati. 

Neke su posebno dizajnirane za bolje performanse na suhim cestama, dok su neke druge bolje za mokre uvjete. 

Provjerite gume, jer gume koje nisu dovoljno napumpane stvaraju veći otpor i time povećavaju potrošnju goriva. Na poveznici pročitajte više o pumpama za gorivo automobila kako biste saznali važnost njihove pravilne funkcionalnosti.

Iz iste kategorije: