Spirulinu s razlogom nazivaju superhranom

Spirulina je alga za koju se smatra da postoji više od 3 milijarde godina. Mnogi narodi je već odavno poznaju i koriste njena ljekovita svojstva, dok tek posljednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i među ljudima diljem svijeta. U prirodi se nalazi u kombinaciji plave i zelene boje. Plavu boju daje joj jedan biljni protein koji sadrži brojne aminokiseline, a zelenu boju daje joj klorofil. Spirulina je vrlo zanimljiva zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima na ljudski organizam. Tako se puno pozitivnih učinaka na tijelu veže uz nju, a tom velikom popisu se iznova dodaju novi učinci koji se otkrivaju.

Dostupnost

Spirulina se može kupiti u ljekarnama ili u specijaliziranim trgovinama u tri oblika. Tako ju možete pronaći kao prah, te u obliku tableta i kapsula. Bez obzira za koji se oblik odlučili, već nakon nekoliko dana uzimanja ćete primijetiti njeno djelovanje. Preporuča se konzumirati dnevno do maksimalno 500 mg spiruline. Bitno je još napomenuti da ju ne bi smjeli konzumirati u kombinaciji s nekim toplim napitkom jer toplina utječe na njeno djelovanje, odnosno djelovanje će biti smanjeno.

Sastav i pozitivni učinci na zdravlje

Spirulina ima brojne pozitivne učinke na zdravlje zbog svog kemijskog sastava. Poznato je da sadrži više proteina nego meso te čak 60% bjelančevina. Također, spirulina sadrži i 19 aminokiselina koje su važne za normalno funkcioniranje čovjekova organizma te mnoge vitamine (na primjer vitamin D3 K2). Osim toga, sadrži i veliki udio željeza te znatne količine kalija, kalcija, magnezija i još nekih minerala.

spirulina

Kada se govori o pozitivnim učincima na organizam, ima ih jako mnogo. Dijabetičarima će spirulina pomoći pri stabilizaciji šećera u krvi, a dokazano je i da ima preventivni učinak na pojavu samog dijabetesa. Žene sve više konzumiraju spirulinu jer im pomaže u uklanjanju celulita, a također im i smanjuje učinke PMS-a. Svi koji muku muče s kilogramima mogu je koristiti jer se pokazala kao odlična pomoć pri mršavljenju te regulaciji tjelesne težine. Pomaže na dva načina. Smanjuje apetit pa ćete zbog toga i manje jesti jer nećete osjećati glad, a s druge strane ubrzava metabolizam pa se hrana brže razgrađuje.

Od ostalih učinaka, valja napomenuti pozitivno djelovanje na živčani sustav, smanjivanje krvnog tlaka i smanjivanje rizika od raka te usporavanje procesa starenja. Zbog svega navedenog, spirulinu ne nazivaju bez razloga superhranom.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pPhXY7pf0MU

Iz iste kategorije: