Stropna svjetla kao odlična vrsta rasvjete

Stropna svjetla kao odlična vrsta rasvjete

Uređenje doma nije jednostavan posao. Čak i u idealnom svijetu neograničenog budžeta, postoji nebrojeno stvari o kojima je potrebno voditi računa. Raspored prostorija, odabir namještaja, te odabir pravog osvjetljenja samo su neke od stavki o kojima treba dobro razmisliti. Ukoliko odaberete pravo osvjetljenje za ono što je vašem domu potrebno, ono će vizualno povećati prostor, stvoriti upravo onu atmosferu na koju ciljate te vam boravak u vašem domu učiniti maksimalno ugodnim.

Jedna od opcija osvjetljenja koju treba uzeti u obzir su stropna svjetla. Premda u trgovinama često padaju u drugi plan pored visećih lustera, one su pravi izbor za sve one s manjkom vremena, prostora ili novaca. Za puno manju cijenu pružaju jednako, ako ne i bolje osvjetljenje nego viseći lusteri, a opasnost od loma daleko im je manja. 

Vrste stropnih svjetiljki

Postoje dvije osnovne vrste, odnosno stropna svjetla se ugrubo mogu podijeliti na: 

  • Plafonjere 
  • Sve ostale modele 

Prije odluke o kupnji osvjetljenja za svoj dom, preporučljivo je razmisliti o vašim potrebama, ali i potrebama prostorije za koju osvjetljenje birate. Ukoliko stropne svjetiljke birate u fizičkoj trgovini, prodavači će vas vrlo rado savjetovati i pomoći vam u odabiru, a ukoliko kupujete u online trgovinama, preporučljivo je pažljivo pročitati specifikacije pojedinog modela.

Ostale vrste stropnih rasvjetnih tijela

Pod ostale modele spadaju stropna svjetla s više od dvije žarulje, one s dodatnim ukrasima i detaljima te one modernog dizajna. Naravno, modeli s više od dvije žarulje trošit će više električne energije, ali vaš će strop zasigurno privlačiti više pažnje. 

Montaža stropnog svjetla

Također, s modernim stropnim svjetiljkama možete postići da vaš dnevni boravak izgleda podjednako elegantno koliko bi izgledao i s visećim lusterom, a po značajno manjoj cijeni. 

Plafonjere kao čest oblik rasvjete

Najjednostavniji oblik stropnih svjetala su plafonjere. One su uglavnom pokrivene sjenilom ispod kojeg svjetlost stvaraju najčešće dvije žarulje. Upravo su sjenila ono što razlikuje jednu plafonjeru od druge. Sjenila mogu biti različitih boja, oblika i dizajna te učiniti svaku plafonjeru jedinstvenom i prikladnom upravo za prostoriju za koju je namijenjena. 

oblik stropnih svjetala su plafonjere
Najjednostavniji oblik stropnih svjetala su plafonjere.

Plafonjere se postavljaju izravno na strop te ih nije potrebno često čistiti, a opasnost od razbijanja ili oštećenja je mala. Također, plafonjere su odličan izbor za prostorije s niskim stropovima. Jednostavnost ove vrste stropnih svjetala u isto vrijeme je i njihova prednost, ali i nedostatak, jer njihov neupadljiv izgled vjerojatno neće privlačiti pozornost.

Iz iste kategorije: