Žarulje nam pružaju svjetlost već više od 100 godina

LED žarulje spadaju u posljednju generaciju žarulja

Razvoj žarulje kroz povijest!

Više od 100 godina, žarulje nam osvjetljavaju unutarnje i vanjske prostore. Kao što je i slučaj sa raznim drugim izumima, tako je i žarulja tokom godina doživljavala mnoge promjene. Razvojem tehnologije, razvijale su se i žarulje, mijenjali se materijali, sve u cilju što dužeg vijeka žarulje sa što manje štetnosti za okoliš.1854.g. njemački urar Johann Heinrich Goebel napravio je nacrte za žarulju sa žarnom niti, ali nije ih sproveo u djelo,već je to uradio Thomas Alvar Edison 1879.g. Žarulje sa žarnom niti ostale su u primjeni do danas, a usporedno sa njima razvijale su se i druge vrste žarulja.

LED žarulje
LED žarulje

Vrste žarulja

Mnogi žarulje sa žarnom niti nazivaju i klasičnim žaruljama. U upotrebi su već jako dugo i vjerojatno bi se koristile još i duže da neke države nisu donijele nove zakone koji zabranjuju njihovu proizvodnju. Dugo se govorilo o tome kako takve žarulje nisu ekonomične i kako loše utječu na okoliš. Razlog leži u tome što one stvaraju jako visoko temperaturu prilikom rada gdje oko 95% otpada na razvijanje topline, a svega 5% na svjetlost. Isto tako, radni vijek im je najkraći u odnose na druge tipove žarulja. No, ono zbog čega su tokom svih ovih godina bile jako popularne je njihova niska cijena.

Nešto napredniji tip žarulja su halogene žarulje. One također posjeduju žarnu nit, ali koriste interni plin umjestu vakuuma. Imaju nešto duži životni vijek, a često se koriste za ugradnju u automobilske farove.

Fluorescentne žarulje sadržve živu koja isijava UV zračenje i na taj način proizvodi svjetlost. Često ih nazivaju i štednim žaruljama jer su nešto skuplje od klasičnih žarulja, ali zato im vijek trajanja može biti i do 10 puta duži što će dugoročno rezultirati značajnim uštedama.

Visokotlačne žarulje sadrže plin (živu ili natrij) koje po principu izboja pretvaraju u svjetlost. Imaju dugi vijek trajanja i često se koriste u industrijske svrhe.

LED žarulje spadaju u posljednju generaciju žarulja. Nude najduži vijek trajanja koji može biti i oko 30 000 sati. Skuplje su od ostalih vrsta žarulja, ali troše jako malo energije i dugoročno će pružiti uštedu vidljivu na računu za struju. Ukoliko imate LED žarulju upaljenu 10 sati dnevno, ostvariti ćete uštedu već nakon godinu dana korištenja u odnosu na klasičnu žarulju.

Kako je pregledno i sigurno spremljena odječa uz pomoč vakuum vreče.

Iz iste kategorije: