Funkcionalne stolne lampe

Osim glavnog rasvjetnog tijela u vidu lustera i drugih rasvjetnih tijela, vrlo često nam je prilikom rada potrebno i dodatno osvjetljenje u obliku stolne lampe. Naime, one su odlično, maleno i kompaktno rješenje za sve one koji obavljaju nekakav posao na radnom stolu, ali i za sve one kojima treba osvjetljenje pored kreveta, odnosno na noćnom ormariću. 

Ipak, važnost stolnih lampi nije malena te je prilikom njihove kupnje važno razmisliti o nizu važnih parametara o kojima govorimo u nastavku.

Kada govorimo o rasvjetnim tijelima, danas je posebno popularna LED stolna lampa koja ima značajno veću mogućnost osvjetljavanja od modela s klasičnim žaruljama ili solarnim panelima. Osim toga, kod LED stolnih lampi možete birati i toplinu svjetla, kao i njihovu boju.

Razmislite o prostoru potrebnom za rasvjetu

Kada se kupuje stolna lampa vrlo je važno razmisliti o vašim potrebama, odnosno o tome u kojem prostoru i u koje svrhe ćete je koristiti. Primjerice, ako imate velik prostor koji želite dodatno osvijetliti, umjesto stolne lampe izaberite samostojeće modele, dok za rad za stolom ili pak kao dodatno osvjetljenje na noćnom ormariću birajte modele prikladne veličine. 

Kada govorimo o veličinama stolnih lampi s obzirom na prostor, možete birati između:

  • Samostojećih 
  • Modela na kopču

Stolne lampe na kopču odlično su rješenje za postavljanje na policama ili manjim noćnim ormarićima jer uvelike štede prostor, a i njihov nagib se vrlo često može regulirati bolje nego kod samostojećih.

Odaberite jačinu željenog osvjetljenja

Osim samog izgleda ovih vrsta rasvjetnih tijela koji ovisi o veličini prostora koji želite osvijetliti kao i o veličini prostora na koji je možete smjestiti, stolne lampe dijele se i prema jačini njihova osvjetljenja kao i prema načinu njihova napajanja. U smislu jačine njihova osvjetljenja možete birati između klasičnih i štednih stolnih lampi od kojih štedne imaju manju, a klasične veću mogućnost osvjetljavanja. 

Kada govorimo o načinu njihova napajanja i jačini osvjetljenja, možete birati između:

  • modela s električnim napajanjem (uključuju se u utičnicu)
  • modela s baterijskim napajanjem (imaju punjive ili klasične litijske baterije)
  • modela sa solarnim napajanjem

Stolne lampe s baterijskim i solarnim napajanjem nešto su slabije, dok su one s električnim napajanjem nešto jače.

LED stolna lampa je sve popularniji izbor

Kada govorimo o rasvjetnim tijelima, danas je posebno popularna LED stolna lampa koja ima značajno veću mogućnost osvjetljavanja od modela s klasičnim žaruljama ili solarnim panelima. Osim toga, kod LED stolnih lampi možete birati i toplinu svjetla, kao i njihovu boju. 

Govorimo li o njihovoj cijeni, one su nešto skuplje od klasičnih, ali je ulaganje u njih bolje jer su dugotrajnije i ekološki prihvatljivije.

Iz iste kategorije: