Vozite sigurno po snijegu

Dolaskom zime i zimskog pokrivača na cestama, vozači moraju poduzeti određene mjere kako bi bili sigurniji. Nažalost, dosta vozača zanemaruje razne savjete za vožnju po snijegu i upute o preporučenoj opremi. Kada je riječ o samoj vožnji, trebalo bi izbjegavati nagle pokrete upravljačem kao i nagla kočenja. Prilikom vožnje važno je ostaviti veći razmak između vozila ispred kako biste imali dovoljno prostora u slučaju da morate zakočiti. A što se tiče same opreme, zimske gume su svakako najvažniji dodatak, a za potpunu sigurnost, bilo bi dobro da su i lanci za snijeg u prtljažniku.

Lanci za snijeg za svaki slučaj

Vozite li se uglavnom po gradu ili nekim većim prometnicama, poput autocesta, vjerojatno vam lanci za snijeg (https://www.withcar.it/offerte/catene-da-neve) neće ni zatrebati. No, planirate li prolazak kroz neka planinska područja, lanci za snijeg će vam možda biti neophodni kako biste uopće mogli proći određenu dionicu. Naime, zimske službe imaju određene prioritete kada je u pitanju čišćenje snijega. Gradske ulice i autoceste su uvijek najvišeg prioriteta kako bi se promet mogao normalno odvijati na mjestima gdje je i inače najveća gustoća automobila. Iz tog razloga, ceste koje prolaze manjim mjestima te pogotovo ceste koje prolaze kroz planinska područja se ponekad ne stignu na vrijeme očistiti pa biste mogli imati problema.  No, u takvim slučajevima će vam lanci za snijeg biti itekako od pomoći. Postavite ih na kotače i uz nešto oprezniju vožnju, ne biste trebali imati problema i pri prolazu onih slabo očišćenih cesta.

Veličine i postavljanje

Lanci za snijeg kupuju se po veličini vaših guma. Taj podatak ćete lako išćitati s vanjske strane gume te prema tom podatku kupite odgovarajuće lance za snijeg. Kupite li one namijenjene za gume manjih dimenzija, nećete ih moči postaviti na svoj automobil.

Postavljanje se uglavnom razlikuje ovisno o tome koji ste konkretno model kupili. Postoje razni načini postavljanja, a svaki proizvođač će naravno posebno nahvaliti upravo svoj proizvod. Ako niste sigurni koji model lanaca za snijeg kupiti, posavjetujte se s prodavačem i zatražite ga da vam pokaže razne načine postavljanja. Nerijetko se cijena među različitim modelima dosta razlikuje upravo prema načinu postavljanja pa prije kupnje svakako sve dobro provjerite.  

Iz iste kategorije: