Neka vožnja u zimskim uvjetima bude sigurna

Mnogi vozači su danas gotovo svakodnevno u svojim automobilima, bez obzira na vremenske uvjete. No, upravo vremenski uvjeti ponekad vozačima mogu zadavati mnogo problema. To se posebno očituje u vrijeme zime kada na cestama vladaju zimski uvjeti vožnje.

Oni se razlikuju ovisno u kojoj se državi nalazite pa ako planirate putovati iz jedne u drugu državu, svakako prije puta provjerite sve potrebne detalje. Ali jedno je sigurno. U većini država će vam biti potrebni lanci za snijeg, ili na kotačima ili u prtljažniku, spremni za postavljanje na kotače.

Lanci za snijeg su gotovo neizostavni dio zimske opreme

Iako su lanci za snijeg u svakoj državi gotovo neizostavni, mnogi ih nemaju. A još veći problem predstavljaju i vozači koji nemaju zimske gume. Naime, već pri malom snježnog prekrivaču, ceste postaju izrazito skliske i vožnja automobilom bez ljetnih guma može biti itekako opasna. Automobil se može zanijeti i izletjeti s ceste, a isto tako može doći do sudara. Stoga, svakako biste na automobil u vrijeme zimske sezone trebali postaviti zimske gume, ali i pripremiti lance za snijeg koji bi vam itekako mogli biti od koristi.

Lanci za snijeg su obavezni na određenim cestama

U Hrvatskoj zakon kaže da je obavezno imati zimske gume ili ljetne gume, ali uz pripremljene lance za snijeg u slučaju potrebe. No, na pojedinim dionicama gdje za vrijeme zime gotovo stalno vladaju zimski uvjeti, lanci za snijeg moraju biti na kotačima. Riječ je o cestama koje su zimi većinu vremena prekrivene snijegom ili ledom i ako lanci za snijeg nisu na kotačima, vožnja će biti iznimno opasna. Te više ako imate na krovu automobila, kao što je krovna kutija.

Budući da se današnji lanci za snijeg mogu vrlo brzo i jednostavno postaviti na kotače, svakako to učinite prije nego dođete na takvu cestu. No, česte su i situacije kada je određena dionica ceste, primjerice koja prolazi preko neke planine, prekrivena snijegom, a ostatak ceste je potpuno čist. U tom slučaju, nakon što uz pomoć lanaca za snijeg prođete tu cestu zatrpanu snijegom, preporučljivo je lance za snijeg skinuti.

Na taj način ćete spriječiti uništavanje lanaca za snijeg po čistoj cesti do čega može doći nakon takve duže vožnje.

Kako bi vožnja bila sigurno u zimu morate imati dobre metlice brisača.

Najam kombija svakako je najbolja opcija za kratkoročni prijevoz. Najam kombija po najpovoljnijim cijenama. Individualni pristup, brza realizacija, organiziranje dodatnih usluga i ekonomska isplativost najma. Čitajte više …

Iz iste kategorije: