Gangrena zuba može biti veliki problem

Gangrena zuba

Oralna higijena jedna je od najvažnijih stavki za održavanje zdravlja zuba, a posljedice ukoliko se ona ne održava redovno mogu biti veoma ozbiljne. Može doći do karijesa, paradentoze ili gangrene zuba koji, ukoliko se ne prepoznaju i liječe na vrijeme, mogu uzrokovati i gubitak zuba. 

Gangrena zuba je jedna od najozbiljnijih bolesti zuba. Do nje može doći u slučaju da imamo karijes te ga ne prepoznamo i ne liječimo na vrijeme, a gangrena je zapravo odumiranje, odnosno truljenje tkiva koje se pojavljuje u prostoru zubnog živca. 

Uzroci gangrene zuba

Gangrena zuba prvenstveno se pojavljuje zbog nedovoljne oralne higijene i nedovoljno čestih posjeta stomatologu. Ukoliko imamo neliječeni karijes, on napreduje i uništava zaštitni sloj zuba te dopušta infekciji da se širi do živca. Zubni živac potom može na nekoliko načina reagirati na širenje karijesa:

  • Upalom ili boli
  • Oteknućem
  • Gangrenom 

Ipak, uzrok gangrene zuba nije uvijek karijes. Nekada može doći do nje ukoliko se prilikom čišćenja karijesa stomatolog previše približi živcu, a mogu je uzrokovati i povrede ili udarci u zube koji pokrenu mehanizme koji dovode do odumiranja živaca. 

Kako prepoznati ovaj stomatološki problem

Sam proces nastanka gangrene zuba ponekad može biti potpuno bezbolan, te su najčešće u pitanju kronične upale koje ne moraju boljeti ili se osjete samo kao povremena smetnja. Simptomi mogu biti toliko slabi da može proći dulje vrijeme da ih pacijent ne zamijeti, a najčešće se javljaju u obliku boli pri dodiru s hladnoćom ili toplinom.

Proces nastanka gangrene zuba
Proces nastanka gangrene zuba ponekad može biti potpuno bezbolan. Najčešće se javljaju simptomi u obliku boli pri dodiru s hladnoćom ili toplinom.

Može se dogoditi i da zub promijeni boju te zub koji je zahvatila gangrena može biti tamniji od ostalih zuba. Čak i ako zubar napravi panoramsku snimku, gangrena zuba se na njoj neće vidjeti osim ako se upala počela širiti oko vrška korijena na okolnu kost. Ipak, tada već kažemo da je riječ o zubnom apcesu.

Liječenje kod stomatologa

Liječenje gangrene zuba započinje čišćenjem karijesa i otvaranjem zuba kako bi stomatolog imao pristup zubnom živcu. Posebnim se instrumentima potom vadi inficirano tkivo, dezinficira se i čisti te se na samom kraju puni prazan prostor. Takav zub više nema živac, ali ne može uzrokovati daljnju infekciju. Ukoliko je gangrena zuba previše napredovala, nekada je potrebno i izvaditi zub.

Kako znati da smo dobro oprali zube za prevenciju karijesa ili gangrene zuba?

Kako biste izbjegli takve probleme, svakako više vremena posvetite oralnoj higijeni i redovito posjećujte stomatologa i obavljajte kontrolne preglede.

Iz iste kategorije: