Dpf filter u automobilima s dizelskim motorom

Ako ste u posljednjih nekoliko godina pregledavali neku literaturu vezano uz automobile, vjerojatno ste naletjeli na brojne kratice i možda vam mnoge stvari nisu bile jasne. Ili jednostavno niste niti znali da u vašem automobilu postoje određeni dijelovi, filtri i slično. Jedan od dijelova koji se ugrađuje u gotovo sve nove automobile s dizelskim motorom je dpf filter. Na engleskom je to Diesel particulate filter, ugrađuje se na ispušnu cijev i služi kako se čestice čađe ne bi ispuštale u okolinu.

DPF filter za auto za borbu protiv zagađenja okoliša

Namjena

Dpf filter je od 2009.g. obvezan za ugradnju pri proizvodnji automobila s dizelskim motorom. No, neke tvrtke su ga počele već i ranije ugrađivati. Osnovna namjena mu je zadovoljavanje norme EURO V. Proces čišćenja naziva se regeneracija. U većini automobila obavlja se automatski nakon što senzor procijeni da je potrebna. A također, kod nekih automobila će vam se ponekad upaliti i njegova lampica.

To je znak da samostalna regeneracija nije uspjela te da je potrebna vaša intervencija. U tom slučaju se preporučuje nešto duže vrijeme voziti u nižem stupnju prijenosa te nipošto ne gasiti automobil dok se taj proces regeneracije na dovrši. Također, broj okretaja motora bi trebao biti minimalno 3000.

Vijek trajanja i čišćenje

Dpf filter ima vijek trajanja te ovisi o tome koliko često i na kakvim relacijama vozite vaš automobil. Mnogi proizvođači autodijelova taj vijek trajanja procjenjuju na oko 250 000 km. Najgori utjecaj na dpf filter ima gradska vožnja jer on u tom slučaju teško može napraviti samostalnu regeneraciju. Učestala zaustavljanja zbog gužve na kratkim relacijama također loše utječu na dpf filter. Zato se preporučuje s vremena na vrijeme voziti i po autocesti kako biste pripomogli u regeneraciji.

Kada se nakupi previše čađe, dpf filter je potrebno očistiti. Danas brojne tvrtke nude te usluge te nude više različitih metoda za čišćenje. Imajte na umu da neke od tih metoda dosta dugo traju i automobil će duže vrijeme morati biti priključen na poseban aparat. No, nakon što sve bude gotovo, dpf filter će biti potpuno očišćen i moći ćete se i dalje bezbrižno voziti. Pokušajte automobil češće voziti po autocesti i dpf filter će vam vjerojatno puno duže ostati čist.

Iz iste kategorije: