Hrvatski web hosting ne zaostaje za ponudom u inozemstvu

Pod web hostingom podrazumijeva se prostor na nekom poslužitelju, odnosno pružatelji usluga web hostinga pružaju zakup tog prostora na određeno vrijeme. To vrijeme uglavnom se odnosi na godinu dana, ukoliko korisnik ne odluči drugačije. Taj prostor korisnici najčešće koriste za postavljanje svojih web stranica kako bi one bile stalno dostupne na Internetu.Hrvatski web hosting

Paketi web hostinga

U Hrvatskoj usluge web hostinga nudi nekoliko tvrtki koje svojim korisnicima nude različite pakete kako bi se izdvojile od konkurencije i kako bi se korisnik odlučio baš za njih. Paketi se razlikuju u raznim opcijama, od količine prometa koji je uključen u paket, veličine prostora, kao i u broju email adresa koje korisnik dobiva na korištenje. Uz sve to, tvrtke korisnicima nude i neke besplatne dodatne usluge kako bi ih privukli da odaberu baš njih. U to spadaju lake instalacije poznatih platformi poput WordPressa, antivirusna zaštita, webmail usluga i dr.

Tipovi web hostinga

Osim samog odabira paketa, korisnici se moraju odlučiti i za jednu od četiri tipa hostinga.
Shared web hosting (http://www.plus.hr/hosting/) je tip hostinga gdje se svi resursi dijele među korisnicima na tom jednom serveru. Sama brzina tada uvelike ovisi o broju korisnika koji odjednom koriste svoj hosting paket. Iz razloga što korisnici ovise i o drugim korisnicima, ovaj tip hostinga je najjeftiniji, ali dovoljno je dobar za postavljanje nekih osobnih web stranica.
Nešto skuplji tip hostinga je Reseller web hosting. Ono što je za njega specifično je da korisnici dobivaju na raspolaganje svoj prostor na serveru koji onda mogu dijeliti na više manjih dijelova i nuditi ga svojim korisnicima. Često ga koriste pojedinci ili tvrtke koje se bave uslugama izrade web stranica pa mogu korisnicima ponuditi kompletno rješenje u vidu izrade i smještaja web stranica.
Naprednijim korisnicima na raspolaganju je VPS web hosting Hrvatska. Ovdje korisnici dobivaju virtualni privatni server samo za sebe. Mogu birati koji operativni sustav i koje aplikacije će instalirati i neovisni su o drugim korisnicima.
Najskuplji tip hostinga je Dedicated web hosting. Ovdje korisnik na raspolaganje dobiva cijeli fizički server i može u potpunosti koristiti sve njegove resurse. Koriste ga tvrtke koje žele imati potpunu autonomiju nad svojim zakupljenim prostorom i koje žele iskoristiti sve napredne mogućnosti web hostinga.

Budući da postoje razne mogućnosti web hostinga u Hrvatskoj, prije nego se odlučimo za određeni tip hostinga i paket, moramo dobro razmisliti koji su nam ciljevi. Ako je riječ o osobnim stranicama, najjeftiniji tip hostinga će nam biti dovoljan. No, ukoliko imamo velike poslovne ambicije, bolje se odlučiti za skuplju varijantu kako bi imali veću mogućnost kontrole.

Pročitajte najnoviju objavu o tome kakve Carnet domene postoje.

Iz iste kategorije: