Dvije vrste Carnet domena

Domene se uglavnom dijele na globalne i nacionalne. Globalne se koriste u razne svrhe i iz njihova naziva i ekstenzije(com, net, itd.) se ne može odrediti kojem su tržištu namijenjene. Nacionalne domene se prepoznaju po ekstenziji države, primjerice hr za hrvatske nacionalne domene, rs za srpske, si za slovenske, itd. Svaka od te dvije vrste domena0 se još može podijeliti i na neke podvrste. Kada je riječ o hrvatskim nacionalnim domenama, često se nazivaju i Carnet domene te postoje dvije vrste, besplatne i naplatne.

Carnet domene zbog naziva krovne organizacije

Razlog zašto se hrvatske nacionalne domene često jednostavno nazivaju Carnet domene je zbog samog naziva krovne organizacije koja je zadužena za njihovo upravljanje. U svakoj državi jedna ustanova, odnosno organizacija, je zadužena za upravljanje nacionalnom domenom. To znači da se ta organizacija brine da se poštuju pravila vezana uz nazive nacionalnih domena ili jednom rječju, da sve funkcionira kako treba.

U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Riječ je o organizaciji koja nudi razne računalne usluge, edukacijske usluge i korisničku podršku. Mnogi više vole naziv Carnet domene nego hrvatske nacionalne domene, iako se radi o istoj stvari.

Naplatne i besplatne Carnet domene

Carnet domene dijele se na naplatne i besplatne. Iako na prvi pogled mogu izgledati gotovo identično, razlike itekako postoje. Prva i glavna razlika odnosi se njihov broj koji krajnji korisnik može registrirati. Tako je moguće registrirati samo jednu besplatnu Carnet domenu, dok se naplatne Carnet domene mogu registrirati u neograničenom broju. Razlika je i u odabiru naziva. Za besplatne Carnet domene postoje određena pravila kojih se potrebno pridržavati prilikog odabira naziva, dok kod onih naplatnih toga nema. Odnosno, kod naplatnih Carnet domena možete dati mašti na volju i izabrati naziv koji vam najviše odgovara.
Razlike postoje i kada je u pitanju registracija. Naplatne Carnet domene mogu se registrirati putem nekog od ovlaštenih registara. Takvih tvrtki ima 20 u Hrvatskoj i one od Carneta imaju dozvolu za registraciju. Želite li pak registrirati besplatnu Carnet domenu, možete ju registrirati putem portala https://www.dns.hr. Potrebno je samo pratiti korake za registraciju i već za nekoliko minuta možete imati svoju Carnet domenu spremnu za upotrebu.

Iz iste kategorije: