Kada pomislimo na klasični roštilj to je onda roštilj na ugljen

Roštilj na ugljen postao je vrlo popularan dodatak u domaćinstvima

Roštilj na ugljen oduvijek je sinonim za onaj pravi, klasični tip roštilja. Mnogo ljudi kada pomisli o nekom druženju u prirodi, često u glavi upravo ima sliku okupljenog društva oko roštilja na ugljen i miris dima koji se širi.

Općenite informacije

Roštilj na ugljen (http://www.flamula.hr/rostilji/na-ugljen) ponajviše je popularan zbog karakterističnog mirisa i okusa koji hrana poprima prilikom pečenja. Do njega dolazi izgaranjem ugljena i drva prilikom čega mnogo dima isparava.

Roštilj na ugljen
Roštilj na ugljen

Nekima to ipak nije dovoljno pa se radije odlučuju za drugi tip roštilja jer roštilj na ugljen zahtijeva nešto dužu pripremu. Prvo je potrebno pripremiti drva i ugljen i složiti sve na roštilj. Nakon toga potrebno je prićekati još neko vrijeme dok se to sve razgori, a tek nakon toga može se krenuti sa pečenjem. Taj nedostatak u vidu duže cjelokupne pripreme se nadoknađuje odličnim krajnjim rezultatom.

Neki postanu nestrpljivi pa hranu krenu stavljati na rešetku koja se nalazi iznad ložišta na kojem još uvijek nije završio proces izgaranja drva i ugljena. To onda dovodi do toga da se tu i tamo pojavi plamen koji zahvati hranu i uzrokuje da hrana brzo izgori i pocrni. Stoga je potrebno pričekati da se sve do kraja razgori i onda će se hrana polagano peći i neće izgoriti.

Tržište

Roštilj na ugljen postao je vrlo popularan dodatak u domaćinstvima stoga ne čudi da ga se može pronaći u mnogim trgovinama i u obliku raznih modela. Najtraženiji su manji modeli koji su lako prijenosni. Oni često imaju tri ili četiri nožice i nerijetko imaju i kotačiće pa ih je lako premještati s jednog mjesta na drugo. Ima ih u manjim i većim dimenzijama, odnosno posjeduju različite veličine rešetki.

Neki modeli imaju pravokutne reštke, dok neki imaju okrugle. Isto tako, neki dolaze sa poklopcem kojim se rešetka može prekriti. Na taj način, hrana će se brže ispeći jer će vrući zrak cijelo vrijeme strujati unutar poklopca.

Domaćinstva koja imaju veliko dvorište ili vrt sa mizom i vrtne stolice i žele roštilj na jednom određenom mjestu, često se odlučuju za velike vrtne roštilje. Oni se postave na jedno mjesto i uglavnom su izrađeni od kamena, mramora ili cigle. Osim što su vrlo funkcionalni, nerijetko izgledaju i vrlo atraktivno pa se odlično ukapaju u vrt ili dvorište.

Iz iste kategorije: