Iskažite svoju ženstvenost odabirom prikladne haljine

Razvoj haljina kroz prošlost?
Haljine su oduvijek bile omiljeni odjevni predmet. U prošlosti su haljine nosili i muškarci i žene. U starom Rimu su se tako nosile tunike i toge. Tunika se najčešće izrađivala od vune i nosila se ispod toge. Toga je ujedno bila i nacionalno odijelo tog doba. Kako bi toge izgledale što elegantnije, tkanina se šivala tako da ima što više nabora. Nosila se samo preko lijevog ramena.

haljina
Materijali koji su se prije koristili su bili limitirani i uglavnom se radilo o vuni, pamuku i svili. Danas se koristi puno više materijala, od onih izvornih do raznih kombinacija što rezultira prekrasnim kreacijama.
Promatramo li stanje u prošlosti vezano za razlike između grada i sela, vidljivo je da se u gradovima puno brže mijenjao modni izričaj. U selima je sve išlo puno sporije i tamo su mnoge žene uobičavale nositi narodne nošnje.
Ukoliko usporedimo dužinu haljina nekad i danas, lako se može zaključiti da su se prije uglavnom nosile dugačke haljine, ili do poda, ili do malo iznad gležnja. Situacija je danas bitno drugačija. Haljina ima svih dužina, od onih dugačkih pa sve do onih vrlo kratkih.haljine

Današnje tkanine za izradu haljina

S obzirom da je danas dostupno jako puno tkanina, teško je nabrojiti sve moguće kombinacije koje se koriste. Od onih glavnih koje se koriste možemo razlikovati dvije skupine tkanina: one biljnog i one životinjskog podrijetla. Najpoznatije tkanine biljnog podrijetla koje se koriste su pamuk i lan, a one životinjskog podrijetla vuna i svila.

https://www.youtube.com/watch?v=UmOr2mMaUpM
Osim njih, koristi se još jako puno drugih modernih tkanina. Tako se koriste još npr. fina, lagana tkanina batist ili teška tkanina s uzorcima brokat. Jedna od popularnijih tkanina danas je i poliester. To je zapravo obična tkanina pomiješana sa svilom i uglavnom imitira određene vrste tkanina. Umjetna svila vrlo je slična poliesteru, ali je nešto elastičnija pa se njome često zamjenjuje poliester za zahtjevnije kreacije. Za izradu vjenčanica najčešće se uz svilu koristi i saten. Neke haljine posjeduju i određene šuškave dodatke, a za to je zaslužna tkanina tafet.
Sa toliko novih tkanina, haljine danas su raskošnije nego ikad i izbor je vrlo velik. Od veličina, boja, uzoraka, materijala, svaka žena pronaći će baš onu idealnu haljinu za sebe.

Kada su u pitanju ženske majice, dobrodošle su sve boje kao i kombinacije boja u svim mogućim varijacijama. Više u članku.

Iz iste kategorije: