Echinacea će vam pomoći u prevenciji mnogih bolesti i bržem oporavku

Echinacea je američka biljka iz porodice Asteraceae. Raste do visine oko jednog metra. Postoji devet vrsta, ali u medicinske svrhe koriste se samo tri vrste: purpurea, angustifolia i pallida.
Cvijet je u punom cvatu od srpnja do listopada i moguće ga je vidjeti u raznim bojama, od ružičaste do ljubičaste. Nakon cvijeta, razvija se smeđi ćvrsti plod.Echinacea-biljka
Ova biljka ima jednu odličnu značajku. Svaki njen dio je iskoristiv. U medicinske svrhe koriste se i korijen, stabljika, lišće i cvijet.
U Europi se počela koristiti početkom 19 st., a poznato je da su je i Indijanci još prije koristili u ljekovite svrhe.
Ova biljka sadrži neke sastojke koji imaju ljekoviti učinak. Između ostalog, sadrži fenole koji inače štite biljke od zaraze, a isto tako imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Također sadrži i spoj ehinacein koji onemogućava prodiranje mikroba u zdrave stanice.

Echinacea

Ljekovita svojstva

Postoje brojna istraživanja koja pokazuju pozitivna ljekovita svojstva koje ova biljka ima na organizam. Vrlo je učinkovita za prevenciju prehlade i liječenje gripe. Ukoliko i dođe do prehlade, uzimanje ove biljke skratiti će vrijeme oporavka za oko 25%.
Osim toga, pokazala se učinkovita i kod upale desni, upale uha, upale mokraćnog mjehura i nekih alergija. Također je dokazano da lokalna primjena djeluje dezinfekcijski na kožu i da pomaže u zacijeljivanju rana nastalih raznim posjekotinama.
Ne preporuča se uzimanje tijekom trudnoće i dojenja jer nije testirana u tim uvjetima.

https://www.youtube.com/watch?v=P_7KGJLuXu8

Način primjene

Želite li dobiti najbolje rezultate uzimanjem echinaceje, morate je uzimati dok ste još zdravi. Ukoliko ju počnete uzimati nakon neke bolesti, ona vam tada može jedino pomoći sa ubrzavanjem oporavka. Kupuje se uglavnom u obliku otopine koja se naziva tinktura. Preporučena doza je 0,75 do 1,5 ml dnevno i uzima se tako da se nakapa u vodu ili čaj i tako popije. Oni kojima je okus tinkture previše neugodan, mogu kupiti tablete ili kapsule. Osim u tom obliku, echinaceu možete kupiti i u prahu koji je dobiven od korijena biljke te u obliku soka ili čaja.
Bez obzira za koji se oblik odlučite, ne preporuča se kontinuirano uzimanje u periodu dužem od 2 mjeseca. Nakon tog perioda potrebno je napraviti pauzu kako bi se organizam regenerirao i nakon toga možete ponovo nastaviti sa konzumacijom echinaceje.

Iz iste kategorije: