Kacige za motor spašavaju vaš život

Povećani promet na motorima, pogotovo u toplijem i sušem dijelu godine doveo je fokus na ozljede koje mogu nastati tijekom vožnje. Istraživanja su pokazala da su većina tih ozljeda one najteže vrste, a to su trauma za glavu, odnosno mozak. Glavni uzrok tome je manjak prikladne zaštite tijekom vožnje na motoru. Stoga je glavno pravilo kojeg se morate pridržavati kako biste bili siguran dio prometa da ni ne sjedate na motor bez prikladne kacige za motor. Ona mora biti odgovarajuće veličine, ali i ispravnog dizajna.

Učinkovitost kacige može se vidjeti na svakodnevnim primjerima

Iako se čini da je sama učinkovitost kacige za motor očita, njezina realna učinkovitost morala se dokazati u svakodnevnom prometu. Vrlo često čitamo članke u novinama gdje se piše o nesreći u kojoj je sudjelovao vozač motora bez tragičnih posljedica. Uvijek je razlog tome činjenica da je vozač motora nosio kacigu. U nesreći s automobilima, kamionima, autobusima ili drugim većim motornim vozilima, motori su uvijek najugroženiji sudionici prometa te kacige za motor uistinu spašavaju život. Osim kvalitetnog materijala, kacige za motor moraju biti i odgovarajuće veličine i dizajna kako bi dobro sjele na vašu glavu i zaštitile točno određene dijelove glave.

Ozljede do kojih može doći prilikom vožnje bez kacige za motor

Iako ozljeđeni dio tijela određuje scenarij nesreće u kojoj ste sudjelovali, one nesreće s fatalnim posljedicama najčešće uključuju ozljedu glave. Vrlo često je slučaj da ni jedan drugi dio tijela nije pri tome ni na koji način ozljeđen. Isto tako, takve traumatične ozljede glave događaju se često starijim vozačima motora, iako statistike pokazuju da mladi vozači češće sudjeluju u nesrećama. Razlog tome je vjerojatno manjak iskustva.

Posljedice takvih nesreća, gdje sudjeluju vozači motora, redovito su mnogo ozbiljnije nego nesreće u kojima sudjeluju automobili, a posljedice su redovito najtragičnije ukoliko vozač motora nije nosio kacigu za motor. Osim smrti, posljedice takvih nesreća koje uključuju traumu glave su ozbiljne, skupe i zahtijevaju dugotrajnu fizikalnu terapiju. Takve ozljede ozbiljno narušavaju kvalitetu života, životni stil i samu funkciju u društvu. Ozljede se razlikuju, od onih manjih, gdje osoba ima ograničeno kretanje na duži ili kraći vremenski period do potpune ovisnosti životnih funkcija o aparatima na koja osoba mora doživotno ostati priključena. Stoga, nemojte niti pomišljati voziti motor bez odgovarajuće kacige za motor.

Iz iste kategorije: