Jednostavan proces registracije domena

Brojni korisnici interneta iz dana u dan u svoj internetski preglednik upisuju nazive omiljenih web stranica, a da zapravo nisu niti svjesni činjenice da zapravo upisuju nazive domena. Kada domene ne bi postojale, korisnici bi morali ukucavati IP adrese koje bi otvarale određene web stranice. Budući da se one sastoje od četiri broja odvojenih točkama, odmah je jasno da bi to bilo vrlo neprikladno rješenje.

Iz tog razloga je dogovoreno da se počnu koristiti domene, odnosno da se njima zamijene IP adrese. Organizacija koja stoji iza njihove provjere i administracije naziva se ICANN, a u svakoj državi postoji i podorganizacija koje se brine za nacionalne domene.

Provjera domene

Želite li doći do vlastite domene, morate proći proces njezine provjere i registracije. Prvi korak je uvijek provjera domene. Sastoji se od toga da vi upišete željeni naziv i željenu ekstenziju te će sustav provjeriti je li baš takva identična već registrirana. Imajte na umu da mogu postojati one istog naziva, ali različite ekstenzije i obrnuto. No, ne mogu postojati dvije potpuno iste, odnosno one istog naziva i iste ekstenzije.

Ako je to slučaj s onim što ste unijeli, sustav će vam dati svoje prijedloge onih slobodnih, ili se možete odlučiti za potpuno novu pretragu.

Registracija domene

Nakon što ste uspješno prošli prvi korak, možete nastaviti proces registracije domene. On je zapravo vrlo jednostavan i može se obaviti online u svega nekoliko minuta. Bit ćete zatraženi da unesete: 

  • podatke o domeni
  • osobne podatke
  • podatke o plaćanju

Registracija se uglavnom vrši na godinu dana i u tom periodu ste vi vlasnik određene domene. Nakon isteka tog perioda, potrebno je napraviti produženje jer ćete je u suprotnom izgubiti i moći će je netko drugi registrirati.

Ostale usluge za postavljanje web stranica

Kako biste svoje web stranice postavili na Internet, osim što morate registrirati domenu, bit će vam potrebne i još neke usluge. Najvažnija će svakako biti hosting web stranica jer morate ih negdje postaviti kako bi bile dostupne posjetiteljima. Osim te usluge, možete se odlučiti i za primjerice dodatno osiguranje svojih web stranica u obliku SSL certifikata, što je posebno preporučljivo ukoliko će vam korisnici na web stranici ostavljati osjetljive podatke.

Iz iste kategorije: