Metlice brisača ne smiju biti istrošene

Brisači spadaju u potrošne dijelove automobila. Njihov glavni dio su metlice brisača i one su zaslužne za učinkovito čišćenje prozora na automobilu. Ovisno o tome koliko često se vozite automobilom po lošem vremenu te koliko često koristite brisače, o tome ovisi i istrošenost metlica brisača.

S obzirom da su one direktno povezane sa sigurnošću, vrlo je bitno pravovremeno ih zamijeniti. A budući da su lako dostupne u trgovinama, to ne bi trebalo predstavljati problem.

Istrošene metlice brisača su opasne

Kako prepoznati da su vam metlice brisača istrošene? Pri lošim vremenskim uvjetima, naprimjer kada pada kiša, ako su metlice brisača istrošene, nakon njihovog prelaska, ostat će neočišćenih dijelova ili će dio preko kojeg su prošle biti zamrljan. To je jasan znak da je došlo vrijeme za njihovu zamjenu. Jer u slučaju da to ne učinite, ugrožavate svoju i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Naime, pri vrlo lošim vremenskim uvjetima, izrazito je bitno da imate dobru preglednost. Kada vam metlice brisača to ne omogućuju, riskirate da dođe do prometne nesreće te na taj način ugrozite sebe i druge vozače. Stoga bi bilo poželjno da što prije zamijenite istrošene metlice brisača.

Razlozi istrošenosti metlica brisača

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se metlice brisača troše te je potrebna njihova zamjena. Glavni razlog je njihovo često korištenje. Ako se često vozite i često po lošim vremenskim uvjetima, logično je da se i metlice brisača troše. No, one se mogu istrošiti čak i ako nije tako. Naime, guma od koje su napravljene se troši sama po sebi i prilikom običnih vremenskih uvjeta. To se posebno ističe kod automobila koji su većinu vremena parkirani na otvorenom. Niske zimske temperature kao i visoke ljetne temperature nagrizaju metlice brisača i one s vremenom ne mogu dobro obavljati svoj posao. A s druge strane, vozači ponekad naprave grešku pa ih pokušavaju koristiti kada su im prozori zaleđeni ili sadrže komade snijega i leda. Kada metlice brisača prolaze preko toga, također se dodatno troše.

A kada dođe vrijeme za njihovu zamjenu, lako ćete ih pronaći u raznim trgovinama. Bitne su samo njihove dimenzije, a taj podatak pronaći ćete među podacima o svom vozilu ili potražite savjet prodavača.

Iz iste kategorije: