Restauriranje podataka iz diska će vratiti izgubljeno

Diskovi u računalima mogu biti prave male riznice podataka. Mnogi na njima čuvaju velike količine podataka, od raznih fotografija, videozapisa, glazbenih datoteka pa sve do važnih poslovnih podataka. No, potrebno je biti svjestan rizika koje to nosi. Diskovi nisu vječni i moguće je da dođe do njihovog kvara, bilo da je riječ o hardverskom ili softverskom. Zato se uvijek preporučuje raditi sigurnosne kopije podataka na barem još nekoliko drugih mjesta, primjerice na neki drugi medij ili koristeći neku uslugu u oblaku.

Ipak, ako dođe do nekog kvara i gubitka podatka, oni se mogu vratiti u potpunosti ili u nekoj mjeri, ako koristite uslugu koja se naziva restauriranje podataka iz diska koju danas nude specijalizirane tvrtke.

Što je restauriranje podataka iz diska

Ako niste čuli za ovu uslugu, to je dobro za vas, jer to znači da vam nije trebala i niste izgubili podatke. No, jednom kada do toga dođe trebat će vam restauriranje podataka iz diska. Riječ je o postupku povrata izgubljenih podataka iz diska koje se može obaviti na dva načina:

  • Softverski, korištenjem specijaliziranih programa
  • Hardverski, korištenjem specijalizirane opreme i uređaja

Softverski je jednostavniji i veća je vjerojatnost da ćete spasiti podatke koji su izgubljeni zbog nekog softverskog problema. 

Razni programi za vraćanje podataka iz diska

Iako na internetu postoje brojni programi koji obećavaju vraćanje podataka iz oštećenih diskova, ako niste potpuno sigurni u to što radite, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima. U suprotnom, možete još više zakomplicirati trenutnu situaciju. 

Tvrtke koje se bave restauriranjem podataka iz diska koriste naprednije programe za taj postupak, a ujedno su i obučeni za rad u tim programima. Zato, bolje je da pokvareni disk odmah odnesete u neku takvu tvrtku na popravak nego da restauriranje podataka iz diska pokušate sami napraviti.

Posebna oprema informatičkih tvrtki za spas podataka

Tvrtke koje nude restauriranje podataka iz diska uglavnom imaju i posebne uređaje koje koriste u slučaju da je disk fizički oštećen. U tom slučaju, moraju ga rastaviti na dijelove i korištenjem specijaliziranih uređaja pokušavaju spasiti podatke s neoštećenih dijelova.

Riječ je o vrlo kompliciranom postupku i to je razlog zbog kojeg su cijene takvih postupaka dosta visoke. Zbog toga vam se to vjerojatno neće isplatiti ako ste ostali bez podataka poput nekih fotografija i slično, ali oni koji su ostali bez važnih poslovnih podataka će zasigurno itekako znati cijeniti ove usluge.

Iz iste kategorije: