Spašavanje podataka nije jeftino

Računala se sastoje od brojnih internih i eksternih komponenti koje se lako mogu zamijeniti u slučaju kvara. Ili se mogu zamijeniti ako ih se želi unaprijediti, npr. promijeniti matičnu ploču, dodati još memorije, staviti novi procesor i slično. Zbog toga se danas mnogi previše ne uzbuđuju kada dođe do nekog kvara komponente jer je mogu vrlo brzo zamijeniti. 

No, ono što bi itekako moglo izazvati velike probleme su podaci na računalu do kojih se više ne može pristupiti. A podaci mogu biti:

  • Razne tekstualne datoteke
  • Videozapisi
  • Zvučni zapisi
  • Fotografije itd

Srećom, postoje tvrtke koje se bave spašavanjem podataka iz diska, no prije nego se odlučite na taj korak, imajte na umu da to nije nimalo jefitno.

Visoka cijena za povrat podataka

Tvrtke koje se bave ovom uslugom svjesne su činjenice da su ljudima podaci izrazito bitni, pogotovo kada je u pitanju poslovanje neke tvrtke. A zbog toga se trude to i dobro naplatiti. Tako je danas spašavanje podataka iz diska postalo vrlo unosao posao. Ali ujedno i ne jamči 100-tnu uspješnost. 

Sami proces povrata podataka je vrlo jednostavan. Potrebno je tvrtki na neki način dostaviti disk na kojem su podaci koje treba spasiti. Tvrtka će ga tada prvo analizirati kako bi ustanovili kojim metodama bi kasnije mogli nastaviti dalje. Nakon toga će vam, prije nego krenu s postupkom, reći koliko je cijena spašavanja podataka iz diska.

Rezultati spašavanja podataka variraju

Ono čega morate odmah na početku biti svjesni je da vam niti jedna tvrka ne može jamčiti 100-tnu uspješnost spašavanja podataka. Naime, sve ovisi o jačini i složenosti kvara. Neki kvarovi su samo softverske prirode, odnosno tvrtka koju ste odabrali neće imati puno posla. Bit će potrebno samo da pokrenu razne softverske alate koji bi trebali pomoći.

S druge strane, ako je riječ o hardverskom problemu, situacija se bitno mijenja. Podaci se pokušavaju izvući na potpuno drugačiji način i vrlo vjerojatno će biti potrebno rastavljati sami hard disk. 

Ovisno o tome kakav je kvar i koliko će biti jednostavno ili komplicirano doći do podataka, ovisi i krajnja cijena spašavanja podataka iz diska. No, neka vam odmah u početku bude jasno da je cijena dosta visoka i da će vam ta usluga biti korisna uglavnom u poslovne svrhe, kada je vrlo bitno da povratite podatke s diska.

Iz iste kategorije: