Udobne, moderne i lijepe naočale

Naočala

Problemi s vidom sve su češći, a naočale su gotovo neizbježan dodatak koji ima većina ljudi oko nas. Bilo da se radi o naočalama za čitanje ili pak pomagalu koji nam treba svaki dan, jako je važno odabrati naočale koje nam dobro stoje i u kojima se osjećamo dobro.

Možete ih odabrati u brojnim optikama, ali ih i naručiti nakon što obavite pregled vida u nekoj od specijaliziranih ustanova. Asortiman je vrlo raznolik pa ćete možda imati problema s odabirom u toj velikoj količini.

Okviri načoča koji naglašavaju vašu osobnost

Danas se u optikama mogu pronaći naočale zbilja širokog spektra:

  • Klasične
  • Jednostavne
  • Elegantne
  • Otkačene
  •  Upečatljive

Iako postoji mnoštvo uputa kako naočale odabrati prema obliku lica, pozornost prije svega obratite na svoj ukus i navike. Jednostavnije i manje upečatljive modele biti će lakše upariti u razne modne kombinacije, no mogu se činiti malo dosadnima. S druge strane, otkačene i trendovske naočale odličan su način da istaknete najbolje od sebe, no mogu biti nešto teže za uparivanje s nakitom, šminkom i odjećom koju volite nositi, pa to svakako imajte na umu!

Veličina i model naočala

Naočale prije svega moraju biti udobne, pogotovo ako ćete ih nositi na duže periode. Stoga svakako nikada nemojte uzeti naočale koje su vam premale i stišću vas, jer naočale nisu cipele da se razgaze i neće se znatnije proširiti tijekom nošenja, pa si samo garantirate bol i neugodu. 

Također, provjerite koliko je model težak, pogotovo imate li veće dioptrije, a uzmite u obzir i kakve stopice na nosu naočale imaju. Radi li se o stopicama od pune plastike, naočale veće težine biti će udobnije nositi, no očekujte pojačano znojenje tijekom toplijih mjeseci. Silikonske stopice na držačima bolji su pak odabir za lakše naočale.

Birajte oblik i prema dioptriji

Imate li veću dioptriju, onda sigurno znate kako težina naočala uvelike ovisi i o njihovom obliku. Iako se stakla mogu dodatno stanjiti po potrebi, i iako danas stakla nisu toliko teška koliko su bila prije, važno je na umu imati kako kod velikih dioptrija određeni oblici jednostavno donose veću težinu.

Kod većih dioptrija stoga je bolje odabrati ovalne ili okrugle naočale, jer će na njima staklo biti najlakše. Četvrtaste naočale u kutovima generalno su najdeblje, što povećava težinu, ali često može utjecati i na sam izgled, jer će staklo vjerojatno izlaziti iz okvira. 

Iz iste kategorije: