Auto ogledala su važna prilikom vožnje

Možda se na prvi pogled ne čini tako, ali auto ogledala su vrlo važan sigurni dio na automobilu. Nalaze se s bočne strane auta, ali i jedan s unutarnje strane. Sva tri retrovizora su iznimno bitna i svakako se morate pobrinuti da su dobro namješteni, kao i da nisu nimalo oštećeni. U slučaju da dođe do oštećenja, što prije ih je potrebno zamijeniti novima koje možete kupiti u svim trgovinama s autoopremom.

U nastavku pročitajte sve o njihovom namještanju i o važnoj sigurnosnoj ulogi koju imaju prilikom vožnje.

Namještanje auto ogledala

Auto ogledala prije svega moraju biti dobro namještena. Ako to nije slučaj, onda neće ispunjavati svoju sigurnosnu funkciju. Naime, njihova glavna funkcija je da vam omoguće što brži pregled onoga što se događa iza vas, ali i s lijeve i desne strane vašeg auta. Ponekad vas upravo brza reakcija na situaciju koji ćete vidjeti da se događa u ogledalima za auto može spasiti od nekog sudara ili neke druge nesreće.

Zato je važno da su dobro namješteni. Bočna ogledala za auto treba namjestiti tako da kada u njih gledate vidite što je više moguće prostora, ali i da vidite vanjski dio svog auta. Unutarnji retrovizor pak treba namjestiti tako da vidite što je više moguće iza, ali da vam ne smetaju svjetla auta iza vas.

Ručno i elektroničko namještanje retrovizora

Auto ogledala se mogu namještati na dva načina:

  • Ručno
  • Elektronički

Većina vozila ima ručno namještanje ogledala za auto koje se radi upravo na taj način. Jednostavno ćete rukom morati pomaknuti ih onako kako vam to najviše odgovara. Kod nekih novijih vozila, iz unutrašnjosti automobila se možete koristiti posebnim gumbima ili ručicama kojima možete elektronički namještati retrovizore. To je brži način, ali bez obzira kakav sustav imate, jednom kada ih dobro podesite, više nećete imati potrebu za daljnjim namještanjem.

auto ogledala
Auto ogledala prije svega moraju biti dobro namještena.

Kupnja u trgovinama s autoopremom

Retrovizori se danas mogu kupiti u brojnim trgovinama s autoopremom, bilo da se odlučite za neku fizički ili online varijantu. Imajte na umu da morate kupiti točno odgovarajući model koji će pristajati vašeg modelu auta. Kod online trgovina je to vrlo jednostavno, jer sve što ćete morati napraviti je odabrati marku, model i godinu proizvodnje vašeg auta, a sustav će vam odmah prikazati onaj model retrovizora koji mu odgovara.

 

Iz iste kategorije: