Sportska prehrana važna je komponenta za postizanje odličnih rezultata

Sportska prehrana

Sportaši znaju da je za postizanje vrhunskih rezultata u bilo kojem sportu, osim samih treninga i vježbanja, vrlo bitna prehrana. Sportska prehrana može se svrstati u poseban tip prehrane iako namirnice koje se koriste nisu bitno drugačije od onih koje svi ostali koriste svakodnevno. No, razlika je u količini obroka, učestalosti obroka kao i u zastupljenosti namirnica koje su bogate proteinima i bjelančevinama koje su potrebne sportašima.Sportska prehranaUz klasične namirnice, sportska prehrana sadrži i razne dodatke, u obliku čistih proteina i slično kako bi uz njih sportaši dobili ono što ne dobivaju od klasičnih namirnica. Što se tiče samih obroka, sportska prehrana obično se temelji da pet do šest obroka dnevno u kojima bi trebale biti zastupljene sve hranjive tvari. Također, sportska prehrana se razlikuje ovisno o tome radi li se o obroku prije ili poslije treninga sportaša. A ne zaboravite i na druge pozitivne učinke na organizam, takve koje ima recimo i L-arginin.

Sportska prehrana prije treninga

Obroci koje sportaši uzimaju prije treninga su vrlo bitni. Pravilnim odabirom namirnica postići će bolju izdržljivost, a istovremeno će spriječiti i simptome hipoglikemije u obliku vrtoglavice, ubrzanog rada srca, bljedila i slično. Kada je riječ o konkretnim savjetima, preporuča se uzimanje 4g ugljikohidrata po kg tjelesne mase 4h prije tjelesne aktivnosti ili 1g ugljikohidrata po kg tjelesne mase 1h prije treninga. Namirnice visokog glikemijskog indeksa bi se trebale izbjegavati.

Sportska prehrana nakon treninga

Isto kao što je bitna prehrana prije, sportska prehrana je itekako važna nakon treninga jer se tijelo tada oporavlja. Sportaši koji se bave nekim aktivnostima par puta tjedno ne moraju toliko brinuti o tome što jedu nakon treninga jer tijelo ima dovoljno vremena da se oporavi. No, profesionalni sportaši koji treniraju svaki dan, a neki čak i više puta dnevno, moraju itekako paziti što unose. Mnoga istraživanja su pokazala da optimalna prehrana nakon treninga smanjuje osjećaj umora i bolove u mišićima.

Tako se preporuča da se u periodu od 45 min nakon treninga uzme barem 1g ugljikohidrata po kg tjelesne mase i 10-20g bjelančevina. Dio namirnica koje se konzumiraju bi trebale biti visokog, a dio niskog glikemijskog indeksa. Voda je također vrlo bitna i preporuča se popiti barem 1L u periodu nakon treninga.

Iz iste kategorije: