Polo majice veliki su modni hit

Kroz gotovo sto godina koliko postoje, polo majice prošle su dug put. Od odjeće kreirane za sportaše do omiljene odjeće za elegantni casual izgled, mogle su se pronaći u nizu različitih izdanja i kombinacija. 

Danas je ovaj odjevni predmet jedan od klasičnih odabira za svakodnevno nošenje, zbog svoje udobnosti i lijepog izgleda, ali i udobnog materijala koji se u klasičnoj verziji vrlo malo promijenio od kada se prvi put pojavio na tržištu.

Povijest ovog komada odjeće

Suprotno logici koju nalaže njihovo ime, polo majice zapravo i nisu osmišljene za polo, već su debitirale kao dio nove teniske odore. Naime, početkom 20. stoljeća, klasična teniska odjeća uključivala je svijetle samtene hlače i klasične bijele košulje utaknute u hlače, s rukavima podvrtnutim do lakta. Najveći problem predstavljala je upravo košulja koja se, osim što nije bila prozračna, često izvlačila iz hlača i odvrtala tijekom igre. 

U pripremama za US Open 1926., poznati je francuski tenisač Rene Lacoste odlučio stati na kraj mukama s košuljama te u suradnji sa prijateljem iz modne industrije Andreom Gillierom osmislio moderne polo majice. Kratki rukavi riješili su problem odvrtanja, kroj s „teniskim repom“ (dužim stražnjim rubom majice) pomogao je kod izvlačenja, posebno tkanje pamuka poznato kao pique pomoglo je učiniti polo majice prozračnima, što je igru učinilo ugodnijom. Rene je u dizajnu ostavio poznatu kragnu, koja je pomogla zaštititi vrat od sunca tijekom igre, kao otvor s nekoliko gumba radi lakšeg oblačenja.

Popularizacija pola majica

Nakon što se odlučio povući iz svijeta tenisa, Rene se s Andreom odlučio baciti u poduzetničke vode, počevši s masovnom proizvodnjom i prodajom polo majica, ukrašenih malim krokodilom, što je bila mala aluzija na Reneov teniski nadimak, Krokodil. Prodaja polo majica najviše je bila upravo u sportske svrhe, pa su ih vremenom osim tenisača preuzeli i igrači pola. 

Ipak, prava popularizacija desila se kada je Ralph Lauren 1972. u svoju polo kolekciju uključio upravo Reneov dizajn. Polo majice tada su dobile naziv po kojemu su znane i danas, a njihova popularnost proširila se sa sporta na sve dijelove života. Danas su polo majice jedan od najpopularnijih odjevnih predmeta za stil sportske elegancije, jer, osim što izgledaju odlično na svima, također pružaju iznimno ugodan osjećaj prilikom nošenja.

Iz iste kategorije: