Sustavi za zalijevanje uz koje nemate brige

Kvalitetni sustavi za zalijevanje u vrtu spasit će vas od mnogo posla za vrijeme sušnih mjeseci, a u vašem vrtu će osigurati mnoštvo kvalitetnog i finog domaćeg uroda kojim ćete se moći pohvaliti. No, prije no što svoj brk možete omastiti plodovima svog vrta, važno je razmisliti i projektirati sustav za zalijevanje, koji će omogućiti kvalitetno zalijevanje uz minimalan trud, ali i što je manje moguće troškove održavanja i vode. Stoga se u projekt važno baciti na vrijeme, kako bi do idućeg proljeća vaš vrt bio spreman za novu sezonu rasta.

Sustavi prilagođeni vašem vrtu

Dobri sustavi za zalijevanje mogu podići količinu prinosa za čak 50%, što je podatak koji će obradovati sve poljoprivrednike, ali i hobiste koji vole uživati u vlastitim proizvodima. S obzirom na veličinu vrta ili voćnjaka u koji želite ugraditi sustav za zalijevanje, projekt možete izvesti sami ili se odlučiti za pomoć projektanta, koji pomoću posebnih programa može mapirati cijelu površinu.

S tom mapom, projektant je u mogućnosti stvoriti optimalni prikaz sustava za zalijevanje koji vam je potreban, s obzirom na to koju kulturu uzgajate na tom području. S druge strane, jednostavnije projekte na manjim parcelama također možete izvesti i sami, uz pomoć priručnika koji se mogu pronaći u knjižarama, ali sve češće i na internetu.

Oprema za vrt

Prva, najbitnija stavka je postojanje velikog izvora vode na mjestu gdje planirate postaviti svoj sustav za zalijevanje. Bilo da se radi o bunaru, kišnici koja se skuplja preko dugog perioda, prirodnom izvoru ili navodnjavanju iz javnog vodovoda, vrlo je bitno da prije nego se instaliraju sustavi za zalijevanje na tom području postoji barem neki izvor vode. Također postoji mogućnost kombiniranja više različitih izvora, koji vas dodatno osiguravaju od nedostatka vode za vrijeme suše. Na umu treba imati i cijenu navodnjavanja iz određenih izvora te financijsku isplativost.

Nakon određivanja izvora treba se odlučiti i za vrstu sustava za zalijevanje – na izbor se nude kapljični sustav te mobilni sustavi za zalijevanje (poput tifona, pivot i linearnih sustava). Odabir treba pasti na sustav koji najbolje odgovara tipu zemlje te kulturi kojoj je potrebno zalijevanje. Najpopularniji su ipak kapljični sustav za zalijevanje koji racionalno troše vodu, iako su na nekim mjestima oni loš izbor. Kada se odlučite na sustav za zalijevanje, potrebno je odrediti količinu potrebnih materijala te, na kraju, cijeli sustav ugraditi – i to je zapravo cijeli posao.

Elkosun je proizvodnjo podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo elektromagnetnih dušilk in vžignih naprav za vse vrste sijalk in sijalk vseh razsežnosti. Preberi več …

Iz iste kategorije: