Vožnja automobila u snježnim uvjetima

Nekada se sasvim nenadano možete pronaći u snježnoj oluji. Nagle promjene klime više nisu novina ni za naše prostore, pa uzimajući to u obzir svakako treba biti spreman na sve. Vožnja automobila u snježnim uvjetima svakako je nešto što bi početnici trebali izbjegavati, međutim kada se nađete pred svršenim činom, teško je birati, pa tako i novajlije za volanom moraju brzo reagirati kako bi se izvukle iz mećave.
Lanci za snijeg u ovakvim situacijama su spas za svakog vozača. Međutim, mnogi zanemare lance tijekom godine, pa se tako dovedu u situaciju da su lanci zapetljani, pohabani i jednostavno – neupotrebljivi. Zbog ovoga potrebno je pravilno odabrati nove lance, te ih kasnije pravilno čuvati

Kupovina lanaca

Pri kupovini lanaca, naravno, morate voditi računa o veličini vašeg kotača, jer preveliki lanci jednostavno neće imati dobar efekt. Što se previše malih lanaca tiče nećete ih moći montirati ili će jednostavno previše stegnuti gumu i pući. Kada znate točnu veličinu potrebno je pravilno odabrati proizvođača. Hilfer je trenutno najbolja i najprovjerenija marka, tako da od nas svakako imaju preporuku. Cijena lanaca za snijeg kreću se već od nekoliko stotina kuna.

Par stotina kuna i nije neki veliki novac za kojim bi ste trebali žaliti, naročito kada je vaša sigurnost, ali i transport dovedeno u pitanje. Svakako da kvalitetni lanci mogu da pomognu vozaču da preskoči ove prepreke i nastavi dalje u svom putovanju.

Montiranje lanaca

Svako tko je ikada pokušao montirati lance za snijeg zna da to nekada zna biti veoma stresno iskustvo, naročito ako ste u sred mećave koja se ne smiruje, žurite na poslovni sastanak, a vaši lanci su zapetljani, pohabani i uništeni.


Lanci za snijeg obično dolaze s uputstvom koje je poželjno dobro proučiti, ali i sačuvati da ga imate kao podsjetnik. Većina današnjih proizvođača lance pravi tako da ih je lako obmotati oko kotača, a zatim i skopčati kako bi se učvrstili na kotače.

Zakonske odredbe

Svaki vozač, po zakonu treba da ima lance za snijeg u svom gepeku tijekom zimske sezone, kako ne bi došlo do iznenađenja ni po njih ni po druge sudionike u saobraćaju. Međutim, većina službenika MUPa uopće ne obraća pažnju na kvaliteta i stanje lanaca, tijekom kontrole. Većina ih se zaustavi na činjenici da li su lanci za snijeg u gepeku vozača ili ne. Mislimo da se ovo svakako treba promijeniti, jer se neispravni lanci ne mogu pravilno upotrijebiti.

Ne zaboravite i to da vas kad padnu temperature može spasiti kvalitetan akumulator. Sljedite linku i prečitajte više o tome.

Iz iste kategorije: