Mnogi preferiraju stolna računala

Iako su stolna računala bila prva računala koja su se mogla pronaći u domu, laptopi danas polako preuzimaju glavnu riječ. A kako i ne bi, kada nude fleksibilnost, mobilnost i mogućnost da sav stoj rad uvijek nosite sa sobom.

Ipak, ako ste mislili da je bitka za prevlast između njih gotova, gadno ste se prevarili, jer stolna računala itekako i dalje imaju svog konja za trku. Bacate li se u potragu za računalom, razmislite još jednom o tome što vam je prikladnije nakon što pročitate idućih nekoliko redaka.

Bolja opcija

Postoji veoma dobar razlog iz kojeg većina tvrtki u svojim uredima i dalje inzistira na stolnim računalima – pogotovo kada se radi o tvrtkama koje se bave grafičkim uređenjem i dizajnom. Tu svakako treba naglasiti da je najveća prednost laptopa u tome što je prenosiv – bez velikih problema ga možete strpati u torbu i sa sobom ponijeti više-manje bilo gdje.Trebate li raditi na putu ili svoje računalo trebate za učenje na fakultetu, laptop je jasan pobjednik.

Stolna računala nikada nećete moći jednako lako prenijeti – niti se to preporučuje. Ipak, više-manje svaki drugi aspekt, realno gledano, ovu vrstu stavlja u bolju poziciju.

Jednostavna nadogradnja novim komponentama

Cijela prednost stolnog računala u tome je kako je ono prilagodljivije od laptopa. Uvijek ga možete nadograditi u aspektu koji vam nedostaje i ne odgovara – kod laptopa je to ipak nešto teže. Stolne modele zapravo možete tretirati kao fleksibilnu masu kojoj uvijek možete dodati neki novi aspekt, ako vam je to potrebno. Upravo radi toga, mnoge kompanije koje se bave dizajnom, arhitekturom i grafičkim uređenjem mnogo se radije odlučuju na tu vrstu.

Ako primijete kako pojedino računalo jednostavno nema dovoljno snage ili memorije da odradi neki zadatak, lako ćete ga nadograditi. S nadogradnjom se, naravno ne može u nedogled, jer određene veće promjene zahtijevaju nadogradnju više komponenata iz sustava.

Sami birajte periferiju

Kada kupujete laptop, onda zapravo kupujete cijeli, gotov proizvod, pa ćete se vjerojatno morati pomiriti s određenim kompromisima, ili na hardver laptopa nadodavati periferiju koju realno već imate – možda se radi o boljoj tipkovnici, ekranu ili zvučnicima.

U svakom slučaju, odlučite li se na takvu nadogradnju, ironično laptop pretvarate u stolno računalo! Kod stolne varijante svu periferiju birate sami, što znači da nema bezveznog trošenja novca na dodatke koji vam ne odgovaraju. Sami možete odabrati veličinu ekrana, tip tipkovnice ili zvučnika, pa čak i po volji mijenjati kućište i time doživljaj rada prilagoditi sebi.

Povoljniji odabir računala

Pogledate li prosječnu cijenu stolnog računala i laptopa koji su jednako snažni, primijetit ćete kako su stolni modeli daleko jeftinija opcija. Razlog tomu je što prostor ne predstavlja problem  – određene komponente mogu zauzimati centimetar ili dva više ili manje, ali generalno će u kućištu uvijek biti dovoljno prostora za sve.

https://www.youtube.com/watch?v=SkcB7eMg9iw

S druge pak strane, za istu snagu proizvođač će sve te komponente iz vašeg velikog kućišta morati strpati u dio opreme koji uza sebe mora imati još i ekran, zvučnike i tipkovnicu, dobar sustav hlađenja, ne preveliku masu i kompaktan te čvrst dizajn. Osim što je takav dizajn velik izazov, manje komponente jednake veličine skuplje su, jer je njihova proizvodnja kompliciranija, a jednom kada se stave u laptop nije ih više moguće zamijeniti. Stolna računala po tom su pitanju neusporedivo više fleksibilna, ali i povoljnija, pa su upravo stoga bolja opcija za kupnju.

Kupnja u specijaliziranim trgovinama

Odlučite li se za kupnju u nekim specijaliziranim trgovinama, primjerice na Anni.si, možete pronaći brojne gotove konfiguracije koje bi trebali zadovoljite sve vaše potrebe. Ukoliko pak niste dovoljno informatički pismeni i ne znate puno o različitim komponentama, uvijek možete pitati stručnjake i zatražiti neki savjet.

Oni koji imaju puno iskustva s time će vam na temelju vaših želja i načina na koji planirate koristiti računalo dati optimalne prijedloge za kupnju.

Složite sami svoje računalo

Čak i ako niste veliki zaljubljenik u tehnologiju, slaganje vlastitog stolnog računala može biti ugodno iskustvo. Internet je pun uputa o tome kako fizički složiti sve potrebne komponente potrebne za rad, ali i savjeta o tome koje su vam komponente potrebne da poboljšate određeni aspekt rada.

Uz to, online možete pronaći mnoštvo savjeta o tome koje komponente su bolje, brže i kvalitetnije, a ako ste željni igre i vježbanja, možete kupiti brojne polovne dijelove te od njih složiti svoje prvo računalo.

Iz iste kategorije: