Prepoznatljiva domena može postići astronomsku cijenu

Želite se predstaviti sebe ili svoju tvrtku putem Interneta, vrlo je bitno imati lako pamtljiv i jednostavan naziv domene. Domena je zapravo naziv neke internetske adrese koju korisnici upisuju u svoj web preglednik. Osim samog naziva, domena se sastoji i od ekstenzije.domena

Ekstenzije domena

Ekstenzija je od osnovnog naziva domene odvojena točkom i ona zapravo ukazuje o kakvoj se vrsti domene radi. Najčešća ekstenzija je com i ona spada u tzv. globalnu domenu. U začecima Interneta postojalo je svega 7 takvih globalnih domena među kojima su bile one koje su bile rezervirane isključivo za posebne namjenske organizacije. Porastom korisnika Interneta rasla je i potražnja za globalnim domenama pa su prije nekoliko godina uvedene i mnoge nove globalne domene koje danas bilo tko može registrirati.

Osim globalnih, postoje i one nacionalne. Nacionalna domena ima ekstenziju po oznaci određene zemlje. Tako je u Hrvatskoj ta domena hr, u Francuskoj fr, itd. Isto tako, svaka država ima organizaciju zaduđenu za upravljenje tom domenom. U Hrvatskoj je za nju zadužen Carnet.

Registracija domena

Želite li registrirati hrvatsku nacionalnu domenu, možete se obratiti nekom od službenih registara koji su od Carneta dobili ovlaštenje za registraciju. Želite li pak registrirati globalnu domenu, to možete učiniti putem mnogo raznih tvrtki, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Registracija je vrlo jednostavna i može se obaviti vrlo brzo putem Interneta.

Najbitnija stvar prilikom registracije je da je domena koju želite registrirati slobodna. To možete provjeriti i putem nekog od online servisa ili ćete provjeriti prilikom same registracije. Naime, registracija domena funkcionira po principu da na ime domene ima pravo onaj tko ju je prvi zatražio. Zato ukoliko je netko već možda registrirao domenu koju ste vi željeli, vi je nećete moći registrirati.

Obnova registracije domena

Domena se uglavnom registrira na period od godine dana. Nakon tog perioda potrebno je obnoviti registraciju jer će se u suprotnom vaša domena ponovo naći na tržištu i netko drugi će je moći registrirati. Tvrtka putem koje ste je registrirali će vam vjerojatno poslati obavijest o skorom isteku tako da nemojte oklijevati s obnovom registracije kako se ne bi našli u nezgodnoj situaciji zbog gubitka domene.

Iz iste kategorije: