Jeste li čuli za Carnet domene

Carnet domene

Svi oni koji više vremena provode na internetu vjerojatno su već upoznati s raznim izrazima koji se tamo redoviti koriste. Jedan od njih koji se tako vrlo često koristi je domena. Za one koji ne znaju, ona predstavlja određenu adresu neke web stranice, odnosno to je ono što morate upisati u web preglednik kako biste ju posjetili. Kada ona ne bi postojala, morali biste upisivati IP adresu iza koje se nalazi neka web stranica, što baš ne bi bilo jednostavno.

Postoje različite vrste domena, od onih globalnih pa sve do onih nacionalnih. Ako ste vidjeli onu s .HR ekstenzijom, mnogi je nazivaju i Carnet domena, a u nastavku saznajte zašto.

Zašto naziv Carnet domena

Neki već i znaju da osim globalnih domena postoje i nacionalne domene, odnosno one koje su karakteristične za svaku zemlju. One se jedna od druge razlikuju po sljedećem:

  • Drugačija ekstenzija (predstavlja kraticu te zemlje)
  • Drugačija pravila za registraciju

On što je zajedničko globalnim i nacionalnim je da ne mogu postojati dvije potpuno iste. Mnogi hrvatsku nacionalnu domenu često nazivaju Carnet domena. A glavni razlog je taj što je za njezinu administraciju zadužena organizacija Carnet, jedna od najstarijih organizacija koja djeluje na području informatike u Hrvatskoj.

Naplatna i besplatna Carnet domena

Carnet domena je dostupna kao besplatna i kao naplatna varijanta. Za one koji ne trebaju na internet postavljati neke vrlo važne poslovne stranice i kojima nije toliko bitan sam naziv, mogu se odlučiti za besplatnu varijantu. Ona ima određene stvari koje se moraju ispoštovati prilikom registracije, ali kome to nije toliko važno, predstavlja odličnu opciju. Važno je još samo napomenuti da jedan korisnik može registrirati samo jednu besplatnu Carnet domenu.

hrvatska nacionalna domena je Carnet domena.
Mnogi hrvatsku nacionalnu domenu često nazivaju Carnet domena.

S druge strane, naplatna Carnet domena je gotovo identična običnim globalnim domenama, što znači da nema nekih posebnih pravila prilikom odabira naziva, možete registrirati koliko god ih želite i slično pa je mnogima ovo najbolji izbor.

Tvrtke koje nude registraciju domene

Danas se na tržištu mogu pronaći i brojne tvrtke koje nude registraciju domene i razne druge srodne usluge. Putem njih možete vrlo brzo i jednostavno registrirati Carnet domenu, ali i ugovoriti druge potrebne usluge, kao što su hosting, certifikati i slično. 

Kako do besplatne .hr Carnet domene

Nakon što uspješno prođete prvi korak, odnosno provjerite da je željena Carnet domena slobodna, možete dalje neometano nastaviti s postupkom registracije.

Iz iste kategorije: