Razne vrste memorijskih kartica na tržištu

Brojni tehnički uređaji na tržištu, primjerice mobiteli, tableti i fotoparati, pohranjuju određene podatke. Mobiteli tako pohranjuju slike, glazbu, videozapise i slično, dok fotoaparati pohranjuju slike i videozapise. Mobiteli imaju i svoju internu memoriju, dok kod fotoaparata to nije slučaj pa će vam za pohranu trebati memorijska kartica.

Ona se danas vrlo često koristi i u mobitelima jer pruža dodatni prostor za pohranu kojeg na mobitelima često nedostaje. Dostupna je u više različitih kapaciteta i u nekoliko različitih izvedbi.

Vrste memorijskih kartica

Zaputite li se u trgovinu s ciljem kupnje memorijske kartice, vjerojatno ćete biti dosta zbunjeni jer postoje različite vrste. Memorijska kartica se tako razlikuje po oznakama koje možda mnogima neće biti jasne. Neke od najpoznatijih vrsta su:

SD

Ovo je vjerojatno jedna od najkorištenijih vrsta. Na tržištu se pojavila 1999.g. te je stekla veliku popularnost i zbog toga je danas kompatibilna s jako puno fotoaparata i raznih drugih uređaja, poput mobitela, tableta, itd.

SDHC

Memorijska kartica oznaka SDHC je zapravo identična onoj oznake SD, ali mogućnošću većih kapaciteta, do maksimalnog od 32 GB.

CF

Ova memorijska kartica se na tržištu pojavila 1994.g. i zamišljeno je da se uglavnom koristi u prijenosnim računalima zbog velikog kapaciteta i brzine. Danas se često koristi u SLR fotoaparatima.

MMC

Ove memorijske kartice su plod suradnje SanDiska i Siemensa. Po performansama su nešto sporije do SD kartica, ali predstavljaju vrlo dobru alternativu.

Kapitet je bitan podatak pri kupovini

Kada se kupuje memorijska kartica, morate pripaziti na nekoliko sitnica. Prva i osnovno je da morate odrediti koja vrsta je prilagođena za vaš uređaj. Podatke o tome možete pronaći u dokumentaciji vašeg uređaja. A osim toga, vrlo važan podatak je i kapacitet. Kupujete li model za fotoaparat, tada često na web stranicama proizvođača ili u korisničkoj dokumentaciji možete pronaći podatak o broju slika koji stanu na karticu. Naravno, o tome ovisi i u kojoj kvaliteti fotografirate.

https://www.youtube.com/watch?v=OAw6_WSmaiQ

Stoga, prije kupnje, provjerite te podatke te se na temelju toga odlučiti za kupnju. Planirate li se ozbiljno baviti fotografiranjem i pohranjivati veliki broj fotografija, onda se svakako odlučite za memorijsku karticu što većeg kapaciteta.

Treba vam bežićni punjač za mobitel? Onda si pročitajte koja su sve pozitivna svojstva tog punjača.

Spašavanje podataka nije jeftino. Ne pokušavajte sami da spasete podatke ako nemate iskustva sa tim, jer lako možete napraviti još goru situaciju. Čitajte više …

Iz iste kategorije: